Het land van ijs en vuur

Tijdens een rondreis IJsland ben je te gast in een verbluffend landschap. Om elke hoek schuilt een nieuw wauw-moment. Ontdek hier enkele van onze niet te missen bezienswaardigheden en geef ons een seintje indien je graag wordt verder geholpen.

Ideale periode IJsland kan het hele jaar door bezocht worden, maar afhankelijk van de seizoenen zal de ervaring volledig anders zijn. - Suggestie reisduur Voor een citytrip naar Reykjavik volstaan een 3-tal nachten ter plaatse. Wanneer je het hele eiland wenst rond te reizen, raden we aan 14 dagen te voorzien.

Deel deze bestemming

Een reis naar IJsland staat vaak hoog bovenaan de wishlist van natuurliefhebbers. En terecht! Tijdens een rondreis kom je oog in oog te staan met de kracht van de natuur. Dramatische landschappen gevuld met vulkanen, geisers, diep uitgesneden fjorden, torenhoge watervallen en kliffen passeren de revue. Daarnaast kan je voor de kustlijn van IJsland walvissen, dolfijnen en papegaaiduikers spotten.

Wist je dat IJsland diende als decor in tal van legendarische films en series zoals James Bond, Star Wars en Game of Thrones?

Wie tijdens de zomer naar IJsland reist, geniet van eindeloze dagen en ontzettend veel mogelijkheden om het eiland te bereizen.

Reis je tijdens de winter naar IJsland, houd dan rekening met korte en koude dagen en minder toegankelijke wegen. Houd je ogen echter open voor het noorderlicht! Een citytrip naar Reykjavik lijkt ons ideaal tijdens de wintermaanden.

IJsland

De gehoornde bergen van het oosten

Bewonder de Batmanberg in Stokksness

Langs de oostkust liggen de meest imposante bergformaties van IJsland mooi op een rijtje: Vestrahorn, Brunnhorn en Eystrahorn, met hun spitse, grillige rotsen, hoog uitstekend boven het zwarte zandstrand. De drietandachtige piek van Brunnhorn gaf de berg zelfs de bijnaam 'Batmanberg'. Je passeert de bergen bij Stokksness, een schiereilandje langs de Ringweg 1. Vanuit Stokksness heb je het beste zicht op de bergen en je maakt er kans om rendieren en zeehondjes te spotten. 

Diamanten ijsschotsen op een pikzwart strand

Het indrukwekkende gletsjermeer van Jökulsarlon

Ten zuiden van de immense Vatnajökullgletsjer ligt het bekendste en grootste gletsjermeer van IJsland. Van de gletsjertong breken er constant grote en kleinere ijsschotsen af die zo in het meer terechtkomen. Na maanden of jaren te hebben rondgedobberd op het kalme water worden ze door de snel stromende smeltwaterrivier afgevoerd naar zee, waar ze blijven steken op het pikzwarte vulkanische strand. De kleuren van het ijs zijn hier prachtig. In het ijs op het meer zit een mooie blauwe schijn, terwijl de ijsblokken op het strand schitteren als diamanten wanneer ze het zonlicht weerkaatsen. Kijk bij het bezoek aan het Jökulsarlon gletsjermeer zeker ook uit naar de talrijke vogels en de schattige zeehondjes die er rondzwemmen. 

Het muggenmeer van Myvatn

Vulkanen, grotten, lavavelden, heetwaterbronnen en kratermeren

Het ongerepte noordoosten van IJsland is een vulkanisch erg actieve regio. De toeristische hoogtepunten worden er de Diamond Circle genoemd, in navolging van de Golden Circle in het zuidwesten. Eén van de mooiste stops hierlangs is Myvatn, waar je minstens een dag kan spenderen rond het prachtige Muggenmeer met zijn tientallen kleine eilandjes en inhammen. Je treft er meerdere vulkanische pieken, het kleurrijke Krafla lavaveld met zijn geisers, de grillige lavazuilen van Dimmuborgir, de blauwe Grotagja grot, ontspannende heetwaterbronnen en schilderachtige kratermeren. Op de kraterrand van de pikzwarte Hverfell kegelvulkaan kun je een spectaculaire wandeling maken, van waaruit je een mooi panorama hebt op de streek. 

Interesse in een Kriski+ reiservaring?

Reizen is beleven. Verleg je grenzen, ga op avontuur en ontdek.

CONTACTEER ONS

Walvissen spotten in Husavik

In een traditionele eiken boot door de Skjalfandi fjord

Husavik is een klein, kleurrijk vissersdorpje omgeven door besneeuwde bergtoppen in de noordelijke fjorden van IJsland. Het is ook dé plaats bij uitstek in IJsland om walvissen te spotten, met een succesratio van zo’n 95%. De baai van Husavik wordt er gefrequenteerd door grote walvissen en bultruggen, kleinere bruinvissen en dolfijnen. De elegante beesten komen er tot vlak naast de boot gezwommen, en als je er bovendien in het juiste seizoen bent krijg je er nog duizenden rondvliegende papegaaiduikers bovenop. 

Herbronnen in heetwaterbronnen

Geothermisch relaxen

IJsland wordt ‘het Land van IJs en Vuur’ genoemd door de combinatie van gletsjers en vulkanen. Waar beide clashen ontstaan geisers en heetwaterbronnen van allerlei formaten: van kleine, borrelende poelen voor één persoon tot echte zwembaden met turkooizen water. Je treft de bronnen her en der over het hele eiland. De populairste, toeristische baden als de Blue Lagoon, de Myvatn Nature Baths en de Secret Lagoon zijn betalend, maar er zijn ook diverse ‘geheime’ hotsprings: de warmwaterrivier Reykjadalur, de heetwatergrot Grjotagja of de Viti vulkaankrater in Askja waar je in kan zwemmen. 

De groene tongbreker canyon

Ontspannen hiken langs Fjadrargljufur

De slingerende Fjadrargljufur is een 100 meter diepe en 2 kilometer lange kloof, uitgesneden door de smalle Fjadra gletsjerrivier. Het zachte vulkanische gesteente van de kloof zorgt voor een mooie, afgeronde vorm van de canyon. Fjadrargljufur ligt niet direct aan de Ringweg 1, maar is enkel te bereiken via een gravelweg, waardoor veel toeristen de kloof gewoon overslaan. Veel kans dat je hier dus bijna alleen bent! Er loopt een zacht oplopend wandelpad langs de kloof dat je naar enkele viewpoints leidt. De echte durvers kunnen ook door de kloof zelf trekken, het water van de rivier is vrij ondiep, om zo langs de afgelegen watervallen te passeren. 

 Kriski Plus

Jeroen

Azië, Costa Rica en Namibië expert

Interesse om een reis naar IJsland te boeken? Ik help jullie graag verder! Ik bezocht IJsland reeds meerdere keren en werk met plezier en kennis een op maat gemaakt voorstel voor jullie uit.

Bel me gerust op, of contacteer me per e-mail.

Lees meer

Bel mij:
+32 486 07 97 64
Mail mij:
jeroen@kriski.be
Azië, Costa Rica en Namibië expert: Jeroen Bel Jeroen: +32 486 07 97 64 Mail Jeroen: jeroen@kriski.be Bekijk alle highlights

Blijf op de hoogte van onze aanbiedingen, nieuwe bestemmingen en belevingen.