Het land van ijs en vuur

Tijdens een rondreis IJsland ben je te gast in een verbluffend landschap. Om elke hoek schuilt een nieuw wauw-moment. Ontdek hier enkele van onze niet te missen bezienswaardigheden en geef ons een seintje indien je graag wordt verder geholpen.

Ideale periode IJsland kan het hele jaar door bezocht worden, maar afhankelijk van de seizoenen zal de ervaring volledig anders zijn. - Suggestie reisduur Voor een citytrip naar Reykjavik volstaan een 3-tal nachten ter plaatse. Wanneer je het hele eiland wenst rond te reizen, raden we aan 14 dagen te voorzien.

Deel deze bestemming

Een reis naar IJsland staat vaak hoog bovenaan de wishlist van natuurliefhebbers. En terecht! Tijdens een rondreis kom je oog in oog te staan met de kracht van de natuur. Dramatische landschappen gevuld met vulkanen, geisers, diep uitgesneden fjorden, torenhoge watervallen en kliffen passeren de revue. Daarnaast kan je voor de kustlijn van IJsland walvissen, dolfijnen en papegaaiduikers spotten.

Wist je dat IJsland diende als decor in tal van legendarische films en series zoals James Bond, Star Wars en Game of Thrones?

Wie tijdens de zomer naar IJsland reist, geniet van eindeloze dagen en ontzettend veel mogelijkheden om het eiland te bereizen.

Reis je tijdens de winter naar IJsland, houd dan rekening met korte en koude dagen en minder toegankelijke wegen. Houd je ogen echter open voor het noorderlicht! Een citytrip naar Reykjavik lijkt ons ideaal tijdens de wintermaanden.

IJsland

Neem een duik in een antiek zwembad uit 1923

Het natuurlijke buitenzwembad van Seljavallalaug

Het openluchtzwembad van Seljavallalaug dateert uit 1923 en is daardoor één van de oudste van IJsland. De eruptie van de nabijgelegen Eyjafjallajökull in 2010 bracht het zwembad veel schade toe, maar ondertussen is de plek al weer helemaal opgeknapt. De afgelegen setting is prachtig, met groene heuvels en riviertjes. Door de algen in het water hangt er een diepgroene schijn in het water, wat de natuurlijke beleving er alleen maar groter op maakt.  

Walvissen spotten in Husavik

In een traditionele eiken boot door de Skjalfandi fjord

Husavik is een klein, kleurrijk vissersdorpje omgeven door besneeuwde bergtoppen in de noordelijke fjorden van IJsland. Het is ook dé plaats bij uitstek in IJsland om walvissen te spotten, met een succesratio van zo’n 95%. De baai van Husavik wordt er gefrequenteerd door grote walvissen en bultruggen, kleinere bruinvissen en dolfijnen. De elegante beesten komen er tot vlak naast de boot gezwommen, en als je er bovendien in het juiste seizoen bent krijg je er nog duizenden rondvliegende papegaaiduikers bovenop. 

De groene tongbreker canyon

Ontspannen hiken langs Fjadrargljufur

De slingerende Fjadrargljufur is een 100 meter diepe en 2 kilometer lange kloof, uitgesneden door de smalle Fjadra gletsjerrivier. Het zachte vulkanische gesteente van de kloof zorgt voor een mooie, afgeronde vorm van de canyon. Fjadrargljufur ligt niet direct aan de Ringweg 1, maar is enkel te bereiken via een gravelweg, waardoor veel toeristen de kloof gewoon overslaan. Veel kans dat je hier dus bijna alleen bent! Er loopt een zacht oplopend wandelpad langs de kloof dat je naar enkele viewpoints leidt. De echte durvers kunnen ook door de kloof zelf trekken, het water van de rivier is vrij ondiep, om zo langs de afgelegen watervallen te passeren. 

Interesse in een Kriski+ reiservaring?

Reizen is beleven. Verleg je grenzen, ga op avontuur en ontdek.

CONTACTEER ONS

De gehoornde bergen van het oosten

Bewonder de Batmanberg in Stokksness

Langs de oostkust liggen de meest imposante bergformaties van IJsland mooi op een rijtje: Vestrahorn, Brunnhorn en Eystrahorn, met hun spitse, grillige rotsen, hoog uitstekend boven het zwarte zandstrand. De drietandachtige piek van Brunnhorn gaf de berg zelfs de bijnaam 'Batmanberg'. Je passeert de bergen bij Stokksness, een schiereilandje langs de Ringweg 1. Vanuit Stokksness heb je het beste zicht op de bergen en je maakt er kans om rendieren en zeehondjes te spotten. 

Fotografeer de meest fotogenieke berg

De watervallen bij Kirkjufell, de Kerkberg

Hij meet amper 463m, maar door zijn uitzonderlijke puntige vorm en setting is Kirkjufell, letterlijk Kerkberg, een populaire stop op het Snaefelsness schiereiland. De berg diende recent nog als cruciaal decor in Game of Thrones en The Secret Life of Walter Mitty. Als je Kirkjufell bekijkt vanaf de watervallen aan de voet lijkt hij op een kerktorenspits of pijlpunt, terwijl hij vanuit andere hoeken eerder op een heksenhoed doet denken. Vanaf het kleine parkeerterrein is het een korte, makkelijke wandeling over en langs de watervallen tot aan het meertje, van waar je het beste zicht hebt op Kirkjufell. Zonsondergang draagt nog extra bij aan de magische sfeer, want de zon zakt bijna recht achter de berg de zee in. 

 

Herbronnen in heetwaterbronnen

Geothermisch relaxen

IJsland wordt ‘het Land van IJs en Vuur’ genoemd door de combinatie van gletsjers en vulkanen. Waar beide clashen ontstaan geisers en heetwaterbronnen van allerlei formaten: van kleine, borrelende poelen voor één persoon tot echte zwembaden met turkooizen water. Je treft de bronnen her en der over het hele eiland. De populairste, toeristische baden als de Blue Lagoon, de Myvatn Nature Baths en de Secret Lagoon zijn betalend, maar er zijn ook diverse ‘geheime’ hotsprings: de warmwaterrivier Reykjadalur, de heetwatergrot Grjotagja of de Viti vulkaankrater in Askja waar je in kan zwemmen. 

 Kriski Plus

Jeroen

Azië, Costa Rica en Namibië expert

Interesse om een reis naar IJsland te boeken? Ik help jullie graag verder! Ik bezocht IJsland reeds meerdere keren en werk met plezier en kennis een op maat gemaakt voorstel voor jullie uit.

Bel me gerust op, of contacteer me per e-mail.

Lees meer

Bel mij:
+32 486 07 97 64
Mail mij:
jeroen@kriski.be
Azië, Costa Rica en Namibië expert: Jeroen Bel Jeroen: +32 486 07 97 64 Mail Jeroen: jeroen@kriski.be Bekijk alle hoogtepunten

Blijf op de hoogte van onze aanbiedingen, nieuwe bestemmingen en belevingen.