De Chocolade Eilanden

Middenin de oceaan, zo’n 300 km voor de westkust van Afrika, ligt een vergeten paradijs van vulkanische oorsprong. Oude Portugese koloniale architectuur, paradijselijke stranden, een blauwer dan blauwe oceaan, klaterende watervallen en mysterieuze smaragdgroene regenwouden met een ongeziene flora en fauna. Plantages waar de mensen apetrots zijn op ‘hun’ cacao en koffie. Vis op je bord die verser is dan vers en mensen met de breedste glimlach op deze aardbol. Hun lijfspreuk is ‘leve, leve’ oftewel ‘traag, traag’... En daarmee is de toon meteen gezet.

Ideale periode Door de ligging op de evenaar kan je de eilanden heel het jaar door bereizen, maar ideale maanden zijn december-februari en juni-september. De andere maanden is het warm maar kan het overtrokken zijn en is er mogelijkheid op neerslag. - Suggestie reisduur De eilanden zijn perfect in een week te bezoeken. Ben je een echte natuurliefhebber en trek je er graag op uit dan zijn twee weken ideaal.

Deel deze bestemming

Sao Tomé & Principe liggen in de Atlantische Oceaan voor de kust van Gabon. Een waar paradijs om te diepzeeduiken, te vissen, walvissen te spotten, vogels te observeren en met de boot langs de schilderachtige kustlijn te varen. Daarnaast zijn de grote troeven van deze geweldige eilanden het mystieke, vaak moeilijk doordringbare binnenland en zijn hartelijke, goedlachse en kleurrijke bevolking.

Overal vind je de bewijzen terug van een koloniaal verleden waarin de cacaoteelt hoogtij vierde en de eilanden de bijnaam ‘chocolade eilanden’ verkregen. Principe prijkt bovendien op de lijst van UNESCO Biosfeerreservaten. Er leven maar liefst een twingtigtal inheemse vogels en er worden grote inspanningen geleverd om de duurzaamheid te handhaven. 

Als je weg wil van het massatoerisme en nog eens een strand voor jezelf alleen wil, de avonturier in je bovenhalen dan zijn São Tomé & Principe ongetwijfeld the places to be!

Sao Tomé & Principe

Logeren in een Unesco biosfeerreservaat

Intieme luxe, overweldigende natuur en een azuurblauwe oceaan

De kleinschalige National Geographic lodge Sundy Principe ligt aan het strand bij Santo Antonio, aan de voet van met weelderig regenwoud begroeide heuvels. De luxetenten bieden een perfecte balans tussen design, comfort en respect voor de natuur.

Vervelen doe je je hier nooit. Je kan er duiken, snorkelen, vissen, kajakken, wandelen of je gewoon overgeven aan het 'Leve, Leve’ (traag-traag) ritme van het eiland. 

Wil de innerlijke mens ook wat? Dan kan je terecht in het prachtige, in Balinese stijl opgetrokken restaurant Ibuku. Hier word je verwend met al de verse lekkernijen die het eiland te bieden heeft.

De spectaculaire zichten van de Baia das Agulhas

Boottocht naar de Bay of Needles

Geniet vanop het water van één van de meest spectaculaire zichten aan de westkust van Sao Tomé & Principe. Baia das Agulhas, zogenoemd naar de grillige bergtoppen die hoog oprijzen, is één van de meest afgeschermde plekjes aan de rand van het park. Hier geniet je van heerlijke rustige momenten, omringd door de natuur in zijn puurste vorm.

Einstein achterna in alle luxe

Pure verwennerij in een koloniaal hotel

In mei 1919 werd op deze plek de relativiteitstheorie van Einstein bevestigd. Nu herbergt het een koloniaal luxehotel, middenin het regenwoud, omringd door bananen-, ananas- en cacaoplantages. 

Wie hier logeert, krijgt een blik in de geschiedenis van Principe en het authentieke eilandleven. Daarnaast wordt hier veel aandacht besteed aan de innerlijke mens. De chef werkt uitsluitend met verse ingrediënten waarvan het merendeel gekweekt wordt in de tuin rondom het hotel. Uniek is bovendien dat interactie wordt gestimuleerd met de lokale gemeenschap die op het landgoed wonen.

Als een Principiano over het eiland

Principe per 4x4

Waan je voor één dag een ‘Principiano’ en maak nader kennis met de cultuur en prachtige landschappen van dit eiland. Zo brengen we een bezoek aan de kleinste hoofdstad ter wereld. Je zal ook van dichtbij kennismaken met de geheimen van de organische landbouw en zijn bijhorende aroma’s en smaken. Daarna geniet je van een heerlijke traditionele lokale maaltijd. 

Waar de evenaar en de meridiaan elkaar kruisen

In een klein bootje naar Ilhué das Rolas

Wil je één keer in je leven op de plaats staan waar de evenaar en de nulmeridiaan van Greenwich elkaar kruisen? Dan moet je afzakken naar dit piepkleine eilandje net ten zuiden van Sao Tomé. Met een klein bootje ben je op zo’n 30 minuten aan de overkant. Eten doe je in een restaurant met panoramisch uitzicht. Neem een duik in het zwembad en trek er met de gids op uit voor een tocht rond het eiland met als hoogtepunt uiteraard de beroemde plek op de evenaar.

Klim naar een iconische piek

Natuurwandeling in Jurassic Park

De Pico de Sao Tomé is hét bekendste landmark van het eiland. Een bergtop, lees oude vulkaan, met een hoogte van 2024 meter. Een wandeling naar de top brengt je langs weelderige jungle en biedt je als beloning een adembenemend zicht op Sao Tomé. De endemische flora en fauna, zoals diverse vogelsoorten en reptielen worden sinds kort beschermd in het Obo National Park in het zuidwesten. Er zijn diverse wandelroutes die je naar talloze stroompjes en watervallen brengen. Reis je bovendien tussen oktober en maart, kan je op het strand de zeeschildpadden hun eieren zien leggen.

 Kriski Plus

Greta

Expert voor Zuid-Amerika & Oceanië

What I see is what you get. 

Lees meer

Bel mij:
+32 468 10 20 35
Mail mij:
greta@kriski.be
Expert voor Zuid-Amerika & Oceanië: Greta Bel Greta: +32 468 10 20 35 Mail Greta: greta@kriski.be Bekijk alle hoogtepunten

Blijf op de hoogte van onze aanbiedingen, nieuwe bestemmingen en belevingen.