Borneo en West-Maleisië hebben een tropisch klimaat, wat betekent dat het er het hele jaar door warm is met een hoge luchtvochtigheid. De regenval kan sterk variëren per seizoen en regio. De regen komt vaak in de vorm van korte, heftige buien, vooral in het regenseizoen. Te veel focussen op het weer bij het plannen van een reis naar Maleisië is niet nodig. Het weer is namelijk erg variabel en lokaal, en is onmogelijk om te voorspellen. Hieronder kan je in grote lijnen de verschillen per regio terugvinden.
In Borneo maken we een opsplitsing tussen de zuidelijke provincie Sarawak en de noordelijke provincie Sabah.
- Sarawak (Kuching-Bako-Mulu)
In Sarawak is het verschil tussen droog en nat seizoen duidelijker dan in Sabah. Er is een regenseizoen van november tot februari en een droger seizoen van maart tot oktober. De meeste neerslag valt in januari en de minste in juni en juli. De regio van Kuching is één van de natste van Maleisië met het meeste regen per jaar.
Het droogseizoen is ideaal om de jungle in te trekken, de grotten van Mulu te verkennen en het nationaal park van Bako te bezoeken. De kans op regen is een stuk kleiner maar tegelijk zeker niet uitgesloten. Tijdens het regenseizoen kan intense neerslag leiden tot overstromingen en dat kan je plannen in de war sturen.
- Sabah (Kinabalu, Kinabatangan River, Sepilok, Danum Valley)
Elk moment van het jaar is op zich een goed moment om naar Sabah te gaan. Over het algemeen heeft Sabah twee seizoenen. Er is een droogseizoen dat loopt van februari tot augustus en een regenseizoen van september tot januari. Maar het verschil tussen het droogseizoen en regenseizoen is minder prominent dan in Sarawak. De weerpatronen en regenval zijn ook in Sabah erg onvoorspelbaar met altijd kans op een tropische bui.
Als je van plan bent om door de jungle te trekken of Mount Kinabalu te beklimmen kun je wel het beste reizen tijdens het droge seizoen. Gepassioneerde duikers en eilandbezoekers kunnen hun trip het beste plannen van april tot december, aangezien de zichtbaarheid onder water dan beter is. Kom je toch in een regenbui te zitten, niet te snel getreurd, normaal duurt deze niet zo lang.
- West-Maleisië (Kuala Lumpur, Penang, Malakka, Langkawi)
Net als Sabah en Sarawak is het in West-Maleisië het hele jaar door warm en vochtig, dankzij een equatoriaal klimaat. In Kuala Lumpur en Malakka is er niet zoveel verschil tussen de seizoenen en kunnen er elk moment van het jaar intense regenbuien vallen. De westkust van West-Maleisië met Langkawi en Penang krijgt heel het jaar door regenbuien, met in september en oktober een sterkere intensiteit. De oostkust van West-Maleisië met de Perhentian en Tioman eilanden kan best vermeden worden tussen november en februari, tijdens de noordoostelijke moesson.
Als je rekening houdt met de bovenstaande informatie, kan je dus de meeste regen in Borneo en West-Maleisië hopelijk vermijden. Over het algemeen zijn de zomermaanden hiervoor het beste, maar wees altijd voorbereid op een tropische regenbui. Juli en augustus zijn tegelijk ook de drukste en populairste periode om naar Maleisië te reizen.
Inspiratie voor een reis naar Borneo en West-Maleisië kun je hier terugvinden.