Wat mag je verwachten

Tijdens een rondreis IJsland ben je te gast in een verbluffend landschap. Om elke hoek schuilt een nieuw wauw-moment. Ontdek hier enkele van onze niet te missen bezienswaardigheden en geef ons een seintje indien je graag wordt verder geholpen.

  • Beste reistijd: het hele jaar door

  • Suggestie reisduur: 14 dagen

  • Prijzen vanaf €€

Een reis naar IJsland staat vaak hoog bovenaan de wishlist van natuurliefhebbers. En terecht! Tijdens een rondreis kom je oog in oog te staan met de kracht van de natuur. Dramatische landschappen gevuld met vulkanen, geisers, diep uitgesneden fjorden, torenhoge watervallen en kliffen passeren de revue. Daarnaast kan je voor de kustlijn van IJsland walvissen, dolfijnen en papegaaiduikers spotten.

Wist je dat IJsland diende als decor in tal van legendarische films en series zoals James Bond, Star Wars en Game of Thrones?

Wie tijdens de zomer naar IJsland reist, geniet van eindeloze dagen en ontzettend veel mogelijkheden om het eiland te bereizen.

Reis je tijdens de winter naar IJsland, houd dan rekening met korte en koude dagen en minder toegankelijke wegen. Houd je ogen echter open voor het noorderlicht! Een citytrip naar Reykjavik lijkt ons ideaal tijdens de wintermaanden.

Hoogtepunten in IJsland

Walvissen spotten in Husavik

In een traditionele eiken boot door de Skjalfandi fjord

Husavik is een klein, kleurrijk vissersdorpje omgeven door besneeuwde bergtoppen in de noordelijke fjorden van IJsland. Het is ook dé plaats bij uitstek in IJsland om walvissen te spotten, met een succesratio van zo’n 95%. De baai van Husavik wordt er gefrequenteerd door grote walvissen en bultruggen, kleinere bruinvissen en dolfijnen. De elegante beesten komen er tot vlak naast de boot gezwommen, en als je er bovendien in het juiste seizoen bent krijg je er nog duizenden rondvliegende papegaaiduikers bovenop.

De groene tongbreker canyon

Ontspannen hiken langs Fjadrargljufur

De slingerende Fjadrargljufur is een 100 meter diepe en 2 kilometer lange kloof, uitgesneden door de smalle Fjadra gletsjerrivier. Het zachte vulkanische gesteente van de kloof zorgt voor een mooie, afgeronde vorm van de canyon. Fjadrargljufur ligt niet direct aan de Ringweg 1, maar is enkel te bereiken via een gravelweg, waardoor veel toeristen de kloof gewoon overslaan. Veel kans dat je hier dus bijna alleen bent! Er loopt een zacht oplopend wandelpad langs de kloof dat je naar enkele viewpoints leidt. De echte durvers kunnen ook door de kloof zelf trekken, het water van de rivier is vrij ondiep, om zo langs de afgelegen watervallen te passeren.

De gehoornde bergen van het oosten

Bewonder de Batmanberg in Stokksness

Langs de oostkust liggen de meest imposante bergformaties van IJsland mooi op een rijtje: Vestrahorn, Brunnhorn en Eystrahorn, met hun spitse, grillige rotsen, hoog uitstekend boven het zwarte zandstrand. De drietandachtige piek van Brunnhorn gaf de berg zelfs de bijnaam 'Batmanberg'. Je passeert de bergen bij Stokksness, een schiereilandje langs de Ringweg 1. Vanuit Stokksness heb je het beste zicht op de bergen en je maakt er kans om rendieren en zeehondjes te spotten.

Neem een duik in een antiek zwembad uit 1923

Het natuurlijke buitenzwembad van Seljavallalaug

Het openluchtzwembad van Seljavallalaug dateert uit 1923 en is daardoor één van de oudste van IJsland. De eruptie van de nabijgelegen Eyjafjallajökull in 2010 bracht het zwembad veel schade toe, maar ondertussen is de plek al weer helemaal opgeknapt. De afgelegen setting is prachtig, met groene heuvels en riviertjes. Door de algen in het water hangt er een diepgroene schijn in het water, wat de natuurlijke beleving er alleen maar groter op maakt.

Diamanten ijsschotsen op een pikzwart strand

Het indrukwekkende gletsjermeer van Jökulsarlon

Ten zuiden van de immense Vatnajökullgletsjer ligt het bekendste en grootste gletsjermeer van IJsland. Van de gletsjertong breken er constant grote en kleinere ijsschotsen af die zo in het meer terechtkomen. Na maanden of jaren te hebben rondgedobberd op het kalme water worden ze door de snel stromende smeltwaterrivier afgevoerd naar zee, waar ze blijven steken op het pikzwarte vulkanische strand. De kleuren van het ijs zijn hier prachtig. In het ijs op het meer zit een mooie blauwe schijn, terwijl de ijsblokken op het strand schitteren als diamanten wanneer ze het zonlicht weerkaatsen. Kijk bij het bezoek aan het Jökulsarlon gletsjermeer zeker ook uit naar de talrijke vogels en de schattige zeehondjes die er rondzwemmen.

Het Muggenmeer van Myvatn

Vulkanen, grotten, lavavelden, heetwaterbronnen en kratermeren

Het ongerepte noordoosten van IJsland is een vulkanisch erg actieve regio. De toeristische hoogtepunten worden er de Diamond Circle genoemd, in navolging van de Golden Circle in het zuidwesten. Eén van de mooiste stops hierlangs is Myvatn, waar je minstens een dag kan spenderen rond het prachtige Muggenmeer met zijn tientallen kleine eilandjes en inhammen. Je treft er meerdere vulkanische pieken, het kleurrijke Krafla lavaveld met zijn geisers, de grillige lavazuilen van Dimmuborgir, de blauwe Grotagja grot, ontspannende heetwaterbronnen en schilderachtige kratermeren. Op de kraterrand van de pikzwarte Hverfell kegelvulkaan kun je een spectaculaire wandeling maken, van waaruit je een mooi panorama hebt op de streek.

Fotografeer de meest fotogenieke berg

De watervallen bij Kirkjufell, de Kerkberg

Hij meet amper 463m, maar door zijn uitzonderlijke puntige vorm en setting is Kirkjufell, letterlijk Kerkberg, een populaire stop op het Snaefelsness schiereiland. De berg diende recent nog als cruciaal decor in Game of Thrones en The Secret Life of Walter Mitty. Als je Kirkjufell bekijkt vanaf de watervallen aan de voet lijkt hij op een kerktorenspits of pijlpunt, terwijl hij vanuit andere hoeken eerder op een heksenhoed doet denken. Vanaf het kleine parkeerterrein is het een korte, makkelijke wandeling over en langs de watervallen tot aan het meertje, van waar je het beste zicht hebt op Kirkjufell. Zonsondergang draagt nog extra bij aan de magische sfeer, want de zon zakt bijna recht achter de berg de zee in.

Op zoek naar Papegaaiduikers

Met de boot naar Puffin Island

Papegaaiduikers zijn de schattigste watervogels die er zijn: ze lijken op een soort kruising tussen een pinguïn en een papegaai. In IJsland kun je op verschillende plaatsen ‘puffins’ of ‘lundi’ zoals ze er worden genoemd, spotten. De leukste manier is per boot vanuit Husavik in het noorden, waarbij je langs een klein eilandje vaart waar tienduizenden papegaaiduikers nesten.

Het kleurenpallet van Landmannalaugar

Wandel in een uniek vulkaanlandschap

Eén van de meest unieke regio’s van IJsland vind je in de schaduw de Hekla vulkaan, vlak naast het desolate Laugahraun lavaveld: Landmannalaugar, met zijn veelkleurige rhyolietbergen en natuurlijke heetwaterbronnen. Dit gebied kun je in principe enkel bereiken met een 4x4, via een kronkelende panoramische weg. Je rijdt langs vulkanische meren in een indrukwekkende omgeving.

Het vliegtuigwrak van Solheimasandur

Trek over een desolaat lavastrand naar de gecrashte DC-3

Een unieke ervaring waar je wel wat moeite moet voor doen: vanaf het parkeerterrein langs Highway 1 wandel je een uurtje over het uitgestrekte zwarte lavastrand van Solheimasandur. Verscholen achter een duin bereik je het vliegtuigwrak van de in 1973 gecrashte DC-3 van het Amerikaanse leger die er sindsdien onderhevig ligt aan gure weersomstandigheden.

Het Noorderlicht achterna

Winter wonderland met een unieke belichting

IJsland bezoeken tijdens de wintermaanden heeft een absoluut voordeel: van september tot april kan je er het Noorderlicht bewonderen. In deze 6 daagse selfdrive beleef je de hoogtepunten van de Golden Circle en het zuiden: Reykjavik, Geysir, Thingvellir, Jökulsarlon, Skaftafell, Vatnajökull, Reynisfjara en de beroemde watervallen Gullfoss, Seljalandsfoss en Skogafoss. Onderweg kun je ontspannen in natuurlijke heetwaterbronnen, paardrijden en walvissen spotten. De route leidt je de natuur in, weg van de lichten van de stad, waar je ten volle kan genieten van een eindeloze sterrenhemel, groen gekleurd door het imposante Aurora Borealis.

Jeroen 2

Azië, Costa Rica & Namibië expert

Jeroen

Ik ben Jeroen en reizen en nieuwe bestemmingen beleven is mijn favoriete hobby. Na het afronden van een Master Geschiedenis en Conflict & Development aan de UGent bouwde ik een jarenlange ervaring op als Azië expert bij touroperator Transasia - Go Chic.

Lees meer Bel mij: +32 486 07 97 64 Mail mij: jeroen@kriski.be