Wat mag je verwachten

Namibië is een unieke parel in zuidelijk Afrika. Beleef er de ultieme rondreis door Namibië tijdens een self drive door imposante woestijnlandschappen en kom oog in oog met de Big Five in de uitgestrekte natuurparken.

  • Beste reistijd: van mei t/m oktober

  • Suggestie reisduur: 15 dagen

  • Prijzen vanaf €€

De uitgestrektheid van Namibië zorgt ervoor dat een reis ernaartoe garant staat voor een gevarieerde beleving.

In de uitgestrekte Namib Naukluft woestijn tref je de torenhoge rode zandduinen van de Sossusvlei en dorre, door rotsbergen doorsneden vlaktes. In natuurparken als Erindi, Onguma en vooral Etosha heb je kans om de wilde dieren van de Big Five te spotten. In het ruwe Damaraland passeer je langs de traditionele dorpen van de Himba en Herero en beklim je de beroemde Spitzkoppe berg. Rond Swakopmund en Walvisbaai spot je duizenden flamingo's en zeerobben en de occasionele walvis en dolfijn. In het zuiden maak je uitdagende wandelingen door de Fish River Canyon en bezoek je het spookdorp Koolmanskop. In het noorden krijg je weer een heel ander, veel groener landschap te zien in de Caprivi Strip. Hier, op de grens met Angola, Botswana, Zimbabwe en Zambia vaar je over de rivier langs nijlpaarden en olifanten en piepkleine traditionele dorpjes op de oever. Indien je voldoende tijd hebt kun je de reis beëindigen in Victoria Falls, één van de 7 natuurlijke wereldwonderen en één van de grote Afrikaanse trekpleisters.

Praktisch gezien is Namibië een vrij makkelijke bestemming om te bereizen. Het wegennet is er over het algemeen goed, met een heel aantal asfaltwegen en andere verharde routes. Een 4x4 is dus niet eens overal nodig. Namibië staat ook gekend als 1 van de properste en veiligste landen van Afrika en als je enkel de zuidelijke helft meepikt hoef je niet eens te vrezen voor malaria.

Het leuke aan een self drive door Namibië is dat je kan afwisselen tussen meer luxueuze lodges en kamperen in een tent op het dak van je jeep. Zo druk je niet alleen de kosten van je reis, maar beleef je het ultieme Namibië, wanneer je slaapt onder de eindeloze sterrenhemel met het geluid van wilde dieren in de verte.

Hoogtepunten in Namibië

De unieke rotsformaties van Damaraland

Trek naar Spitzkoppe en Vingerklip

Het uitgestrekte, ongerepte Damaraland is de regio die Etosha verbindt met kustplaatsen als Walvisbaai en Swakopmund. In dit tot de verbeelding sprekende woestijnlandschap vind je puntige pieken als de Spitzkoppe en Vingerklip, rode bergen als de Brandberg, talloze merkwaardige rotsformaties als het Versteende Woud en de Leeuwenmond en de White Lady rotsschilderingen. Je logeert er onder een eindeloze sterrenhemel en kan er op bezoek bij de traditionele Damara stammen.

Oog in oog met katachtigen in Erindi

Duurzaam toerisme in een iconisch natuurpark

Erindi betekent 'Plaats van Water' in het Herero en is het uitgelezen natuurpark in Namibië om katachtigen te spotten. Je trekt er de heuvels en de groene savanne in, op zoek naar luipaarden, cheeta's en leeuwen, maar ook olifanten, giraffen en zebra's. Je logeert hier ofwel in het charmante Camp Elephant of in de luxueuze Old Traders Lodge in koloniale safaristijl. Vanaf het terras kijk je uit over een verlichte poel met nijlpaarden. Bij je bezoek aan Erindi steun je trouwens een uniek duurzaam initiatief, waarbij lokale San Bushman dorpjes actief worden betrokken en bedreigde wilde diersoorten worden beschermd.

Sunrise safari in de Kalahari

Met de jeep door het oranjerode woestijnzand

Het grootste stuk van zuidoost Namibië wordt gedomineerd door de Kalahari, een uitgestrekte halfwoestijn die bij regen het dorre grasland omtovert naar vruchtbaar groen. De combinatie aan verschillende ecosystemen en de minimale bevolkingsdichtheid zorgt er voor een weelde aan wilde dieren, zoals giraffen, antilopen, stokstaartjes en wildebeesten. Je ontmoet er ook de oudste traditionele stam van de Kalahari: de San of Bosjesmannen. Je trekt voor zonsopgang op safari door de typische oranjerode zandduinen met hun stugge gras en stekelige struiken. Op de top van een heuvel geniet je van een verse koffie met zicht op de opkomende dieprode zon. Magisch gewoon!

De desolate uitgestrektheid van NamibRand

Luxueus overnachten in de woestijn van Wolwedans

De NamibRand Wilderness Reserve is een immens privaat natuurdomein van 20000 hectare. Hier bewonder je enkele van de meest spectaculaire panorama’s, met uitgestrekte, dorre graslanden en bergen met een blauwe en rode schijn. 's Morgens vroeg en in de late namiddag zorgt het zachte zonlicht er voor een magische sfeer. In de uitgestrekte wildernis van NamibRand zijn er maar een handvol kleinschalige, afgelegen lodges. Je logeert er ofwel eerder basic ofwel in de ultieme luxe van Wolwedans. Beide zijn onvergetelijke ervaringen, weg van de massa.

Bedwing Fish River Canyon

Trek langs de viewpoints van deze indrukwekkende rotskloof

Fish River Canyon is de tweede langste canyon ter wereld, na de Grand Canyon. Op sommige plaatsen is deze roestbruine kloof in het uiterste zuiden van Namibië zelfs meer dan 500 meter diep. Je kan er wandelingen maken door de canyon of gewoon met de wagen van viewpoint tot viewpoint rijden om wildebeesten en zebra’s te spotten. Een aanrader is een bezoek aan Sulphur Springs waar heet water tot 57°C recht uit de grond komt gespoten.

De houtsnijkunst van de Caprivi

Off the beaten track langs traditionele dorpjes

De Caprivi Strook is een langwerpig deel van Noord-Namibië dat gekneld ligt tussen Angola, Botswana en Zambia. Uniek aan de Caprivi regio zijn de authentieke Afrikaanse dorpjes met hun aparte talen en cultuur. De locals worden aanzien als de beste houtkunstenaars van het land.

Het indrukwekkende watergordijn van Victoria Falls

Bezoek één van de natuurlijke wereldwonderen

De Victoria Watervallen, Vic Falls voor de locals, liggen niet in Namibië zelf, maar markeren de grens tussen buurlanden Zambia en Zimbabwe. Vanuit de Caprivi Strip in Noord-Namibië kun je de watervallen als dagtrip bezoeken of je kan er zelfs je rondreis beëindigen. De watervallen zijn één van de natuurlijke wereldwonderen en maken met samen Niagara Falls en Iguazu de top 3 uit van grootste ter wereld. Het geraas van de massa water is indrukwekkend: over een afstand van bijna 2 kilometer stort de Zambezi rivier er de steile kloof in, tot meer dan 100 meter diep. In de hoog opstijgende sproei zorgen talloze regenbogen voor een kleurrijk schouwspel. Vanaf het pad langs de rand van de kloof wandel je langs diverse viewpoints waar je het langgerekte watergordijn uitstekend kan bewonderen. Vergeet wel je regenjas niet, want je wordt er gegarandeerd nat.

In een Mokoro door de Caprivi

Op bootsafari door de vruchtbare rivierdelta

De Caprivi Strook is een langwerpig deel van Noord-Namibië dat gekneld ligt tussen Angola, Botswana en Zambia. Hier maken de dorre woestijnen en roodbruine bergen plaats voor een vlak, vruchtbaar landschap met talloze wetlands, gevoed door rivieren als de Okavango, de Linyanti en de Chobe. Hierdoor is de Caprivi een echt paradijs voor vogelliefhebbers en kun je er in de natuurparken ook makkelijk groot wild als olifanten, krokodillen en nijlpaarden spotten. De leukste manier om hier op safari te trekken is de rivier af te varen in een 'Mokoro', een traditionele boomstamkano. Bovendien is de Caprivi door de afgelegen ligging nog niet gekend bij de grote massa toeristen. Je hebt er de natuurparken dus zo goed als voor jou alleen!

Tel de gestrande scheepswrakken

Een avontuurlijke rit langs de Skeleton Coast

Langs de ruige Skeleton Coast ten noorden van Swakopmund liggen enkele fotogenieke scheepswrakken die hier ooit zijn vergaan. De onherbergzame regio langs de Atlantische Oceaan werd door de Portugese ontdekkingsreizigers 'de Zandvlakte van de Hel' gedoopt, omdat veel schepen in de dichte mist strandden in de branding. Landinwaarts wachtte de drenkelingen enkel een desolate, snikhete en eindeloze woestijn. Met de 4x4 volg je de kustlijn, langs zeehondenkolonies en geïsoleerde en bizarre nederzettingen. Enkel voor avontuurlijke zielen!

Bezoek een spookstad

Ultiem fotomoment in Kolmanskop

Vanaf het nietige woestijnstadje Aus geraak je vlot tot in de Duits aandoende havenstad Lüderitz en het er vlakbij gelegen spookdorpje Kolmanskop, een ideale plek voor een fotostop. Dit kleine voormalige mijnstadje was ooit een bloeiend centrum voor de diamantindustrie, maar nadat de diamantaders vanaf de jaren '40 stilaan uitstierven trokken de bewoners er weg en overspoelde de woestijn geleidelijk aan de regio. Verschillende huizen, de kliniek, de school en andere gebouwen zijn nog steeds zichtbaar, maar lijken zo'n anderhalve meter weggezakt in het zand.

Trek bij het eerste zonlicht de Sossusvlei in

De Deadvlei ontdekken en Big Daddy beklimmen voor de massa

Eén van de absolute hoogtepunten bij een reis door Namibië is een bezoek aan de imposante Sossusvlei. Hier tref je de typische hoge, oranje en rode zandduinen van de Namib, de oudste woestijn ter wereld. Wie binnen de toegangspoorten tot de Sossusvlei logeert kan al voor zonsopgang de vallei in trekken. Zo arriveer je als één van de allereersten aan Big Daddy, de hoogste duin met meer dan 300m hoogte en de unieke Deadvlei, een witte kleivlakte met eeuwenoude, versteende acaciabomen, omgeven door hoge duinen. Echt een surreële plek!

Logeer in een Vuurtoren

Luxueus overnachten omringd door zeehonden, jakhalzen en flamingo's

De Pelican Point Lodge is een prachtige, luxueuze lodge op een afgelegen en uitgestrekt schiereiland voor de kust van Walvisbaai. De lodge is ondergebracht bij een nog actieve vuurtoren uit 1932. Je wordt er omringd door de ongerepte stranden van de Atlantische Oceaan, waar zeehondenkolonies, zwermen flamingo's en pelikanen en nieuwsgierige jakhalzen gewoon rondhangen. Vanuit de boot ernaartoe of vanop je privé terras heb je de kans om ook dolfijnen en walvissen te spotten. 's Avonds schuif je aan voor een overheerlijk diner bij het gezellige haardvuur. Echt een magische ervaring op een unieke locatie!

Slaap onder een eindeloze sterrenhemel

Overnachten op je terras in een afgelegen lodge

Namib Naukluft is een uitgestrekt gebied dat zowel de Namib woestijn als het Naukluft gebergte omvat. Het gebied is 's nachts één van de donkerste plaatsen van Namibië en staat garant voor een ongeziene sterrenhemel. In deze afgelegen lodge overnacht je hier op een unieke manier: je bed staat op wieltjes, waardoor je het buiten kan rollen en zo kan overnachten onder miljoenen sterren. 's Morgens ontwaak je met een adembenemend uitzicht over de kleurrijke bergen en rotsen. Een magische ervaring.

Spot de Big Five in Etosha

Op zoek naar wilde dieren op een immense zoutvlakte

tosha is één van de grootste en beroemdste wildparken van zuidelijk Afrika. Centraal in het park ligt een immense zoutvlakte die zelfs vanuit de ruimte zichtbaar is en een aantrekkingspool vormt voor grote hoeveelheden wild. Parkeer je jeep gewoon bij één van de vele drinkplaatsen in deze kurkdroge savanne en je ziet de kuddes dieren er massaal langskomen: olifanten, struisvogels, zebra's, giraffen, antilopen, etc. Zelfs leeuwen, neushoorns en hyena's laten zich vrij makkelijk zien. Etosha is hierdoor één van de beste plaatsen ter wereld waar je het spotten van de Big Five kan afvinken van je bucketlist.

Jeroen 2

Azië, Costa Rica & Namibië expert

Jeroen

Ik ben Jeroen en reizen en nieuwe bestemmingen beleven is mijn favoriete hobby. Na het afronden van een Master Geschiedenis en Conflict & Development aan de UGent bouwde ik een jarenlange ervaring op als Azië expert bij touroperator Transasia - Go Chic.

Lees meer Bel mij: +32 486 07 97 64 Mail mij: jeroen@kriski.be

De favoriete reizen van Jeroen

Deadvlei 3

Van woestijn tot safari

Namibië - 17 dagen

  • Individuele rondreis van 17 dagen
  • Vanaf 3000 euro per persoon
  • Overnachten in kleinschalige lodges
Woestijn Unsplash

Ongerepte klasse

Namibië - 15 dagen

  • Rondreis met huurwagen van 15 dagen
  • Vanaf 7000 euro per persoon
  • Luxe lodges met een unieke ligging

Ons team van specialisten stippelt reizen uit met nodige bestemmingskennis, gedrevenheid en met aandacht voor:

Wij geloven in avontuur op maat, afgestemd op jouw unieke reisverlangens. We staan klaar om gepersonaliseerde avonturen te creëren die perfect passen bij jouw stijl en voorkeuren.
Bij ons staat duurzaamheid centraal. Wij streven ernaar om reizen te organiseren die niet alleen jouw hart veroveren, maar ook zorgen voor het behoud van de natuur en respect voor lokale gemeenschappen.
Of je nu kiest voor charme of luxe, wij streven naar een onvergetelijke ervaring. Laat je betoveren door charmante logementen op jouw bestemming of geniet van de weelde van luxe accommodaties.