Wat mag je verwachten

Oeganda staat bekend als “de parel van Afrika”. Een naam die het land meer dan verdient gezien de prachtige en zeer diverse natuur: op rondreis in Oeganda kan je de Big Five ontmoeten in één van de vele nationale parken, oog in oog te staan met gorilla’s en chimpansees, op safari door dorre savanne rijden, wandelen in levendig groene bossen, besneeuwde bergen intrekken,… Het is een land van contrasten en superlatieven, waar elke avonturier een onvergetelijke ervaring beleeft.

  • Beste reistijd: in het droogseizoen van dec-feb & juni-aug

  • Nodige reisdocumenten: reispas & visum

  • Prijzen vanaf €€€

In de Parel van Afrika reis je door enorm diverse landschappen, waardoor er ook heel wat te beleven valt!

In de uitgestrekte savanne van nationale parken zoals Murchisson Falls of Queen Elizabeth kan je op safari de Big Five -1 spotten: leeuwen, buffels, olifanten en luipaarden. De neushoorns zitten voorlopig nog beschermd in het Ziwa Rhino Sanctuary, maar zullen binnenkort ook terug te vinden zijn in de nationale parken. In het regenwoud van Kibale vind je chimpansees, en in de jungle van Bwindi kan je silverback gorilla’s ontmoeten: oog in oog staan met apen die met uitsterven bedreigd zijn is een unicum! Op weg naar deze verschillende hoogtepunten passeer je dorpen en steden die je het echte leven in Oeganda laten zien. Behalve de savanne en het regenwoud, heeft Oeganda nog heel wat natuurpracht te bieden. Talloze watervallen, kratermeren, vulkanen, … maken van het land een zeer diverse bestemming.

De wegen zijn er voorlopig niet zo goed, maar dat zal binnenkort veranderen. Dat heeft zo z’n voor- en nadelen. De nieuw aangelegde wegen zullen sowieso ook heel wat toeristen met zich mee brengen. Met een gids die de wegen gewoon is en een 4x4 wagen is het land momenteel perfect bereisbaar, en nog in z’n “originele” staat… met andere woorden: the time is now!

In Oeganda heb je voortdurend het gevoel dat je “alleen” bent, omringd door prachtige natuur. Je kan er slapen in luxueuze lodges aan de rand van de nationale parken, met het geluid van wilde dieren (die ‘s nachts soms zelfs tot aan je terras komen) op de achtergrond, een avontuur op zich. Conclusie: een vakantie in de parel van Afrika, dat is een unieke combinatie van pure rust en avontuur.

Lake Mburo Oeganda

Hoogtepunten in Oeganda

Ontdek het dagelijkse leven in Oeganda

Op bezoek bij de medicijnman en het schooltje van Mutanda dorp

Vaar met een bootje naar de oever van het Mutanda dorp en meer aan. Terwijl je wandelt door de heuvels van het dorp aanschouw je o.a. hoe de locals prachtige manden vlechten. Je maakt er kennis met de meest gewaardeerde man van het dorp: de medicijnman die voor elk kwaaltje wel een oplossing kent. Ook de kinderen van het schooltje staan te popelen om jullie te ontmoeten. Bij een bezoek aan Mutanda steun je trouwens dit dorp dat actief betrokken wordt bij het ontvangen van toeristen in het resort aan het meer.

Glijd met een boomstam over het water van Lake Mutanda

Relaxen met een uniek zicht op de Virunga vulkanen

Lake Mutanda is de ideale plek om even uit te rusten tijdens je reis door Oeganda. Je logeert hier in het charmante Mutanda Lake resort in koloniale safaristijl. Vanaf je terras op dit schiereiland kijk je uit over het prachtige meer, mét zich op de 3 vulkanen van het Virunga gebergte op de grens tussen Oeganda, Rwanda en Congo. Ga voor een rustgevend boottochtje in een traditionele kano gemaakt van een boomstam en ontdek alles over de omgeving van het meer en de verschillende eilandjes. Geniet zeker ook van een verfrissende duik in het water.

De vulkanische kraters van Fort Portal

Op wandel tussen meren van wel 150 meter diep

Terwijl je tussen deze prachtige, gigantisch diepe meren wandelt, kom je alles te weten over de geschiedenis van dit vulkanische gebied dat vroeger dicht bebost en bewoond was door olifanten, chimpansees en andere wilde dieren. De gids zal je ook legendes vertellen die je helpen begrijpen waarom de lokale bevolking zich zo wantrouwig gedraagt tegenover de “mysterieuze” kraters.

Fietsen tussen de zebra’s en impala’s

Heuvels trotseren met een prachtig zicht op Lake Mburo

Stap op een mountainbike en trek de heuvels rondom Lake Mburo nationaal park in. Je fietst er bergop en bergaf met prachtige zichten rondom je. Het allerleukste aan deze fietstocht? De honderden zebra’s en impala’s die je onderweg tegenkomt en ziet wegstuiven wanneer ze je opmerken, maken van deze fietstocht een unieke ervaring.

De schattige Golden Monkeys

Ontmoet deze speelse dieren op de Gahinga vulkaan

Trek het natuurgebied op en rond de Gahinga vulkaan in, ook wel Mgahinga National Park genoemd. Je kan hier ook gorilla’s ontmoeten, maar we gaan op zoek naar kleinere aapjes dit keer: de golden monkeys. Deze aapjes begeven zich in grote groepen samen van boom naar boom. Ze zitten nauwelijks stil en zijn voortdurend in de weer met eten, spelen, klimmen en klauteren… Niet zo gemakkelijk om te fotograferen, maar een waar plezier om te observeren!

De Great Blue Turaco achterna

Wacht tot deze kleurrijke vogel al zingend opvliegt…

De moerassen van Bigodi zijn een waar paradijs voor vogelspotters, maar je vindt er ook allerlei apen en andere diertjes. Je kan er doorheen wandelen over het houten pad dat de locals aangelegd hebben om vlot met de fiets doorheen het moeras te kunnen van het ene dorp naar het andere. Hou je ogen en oren goed open, want de Great Blue Turaco verstopt zich meestal diep tussen de bladeren van de bomen, en deze prachtig blauwe vogel zien opvliegen is een waar spektakel!

De speelse chimpansees van Kibale

Leer alles over de mensapen terwijl je ze op de voet volgt

Trek het levendig groene regenwoud van Kibale in, op zoek naar chimpansees. Eenmaal je ze gevonden hebt, blijf je er een uurtje bij om hun doen en laten te observeren. Deze slimme dieren zijn zelfs in staat “gereedschap” te maken: ze maken sponsen van gekauwde bladeren om water te absorberen en gebruiken stenen om noten te openen bijvoorbeeld. Met wat geluk kan je hen bezig zien!

Oog in oog met gorilla’s in Bwindi

Ontmoet de met uitsterven bedreigde zilverrug

Trek de dichtbeboste jungle in op zoek naar mensapen. Je vertrekt met een gids in de richting die werd aangegeven door de trackers die al in de vroege uurtjes vertrokken zijn, op zoek naar de gorillafamilie die je zal ontmoeten. Van zodra zij de apen gevonden hebben, geven ze aanwijzingen zodat je recht op de gorilla’s af kan stappen, en een uur met de prachtige dieren kan doorbrengen. De grote mister silverback is de oudste van de familie. Hij zal jullie steeds goed in de gaten houden en zijn familie beschermen. Waag het dus niet om te dicht te komen, want dan durft hij je al eens een duwtje te geven!

Bootsafari op het Kazinga kanaal

Tussen de nijlpaarden, krokodillen en zwemmende olifanten

Het Kazinga Kanaal is de rivier die dwars doorheen het Queen Elizabeth nationaal park stroomt, tussen Lake George en Lake Edward vlakbij de grens met DRC. De uitgelezen plek om heel wat dieren te spotten die zich komen verfrissen aan het water: olifanten, nijlpaarden, krokodillen, buffels en vooral ook zeer veel vogels komen er drinken en baden in het water. Prachtige taferelen verzekerd.

Sunrise safari in Queen Elizabeth National Park

Op zoek naar hyena’s en andere roofdieren

Op safari vertrekken in de vroege uurtjes, dat heeft zo z’n voordelen. De leeuwen, luipaarden en hyena’s keren op dat moment terug van de jacht, en zijn dus veel gemakkelijker te spotten dan overdag, wanneer ze verstopt in de schaduw in het lange gras of in een boom slapen. Ook dat is een uniek fenomeen dat je terugvindt in Oeganda: de “tree climbing lions” (en luipaarden) doen overdag niks liever dan een plekje uitzoeken hoog en droog in een boom om te rusten.

De indrukwekkende kracht van de Nijl

Murchisson Falls van dichtbij

De waterval van Murchison Falls National Park kreeg niet zomaar de titel van de krachtigste ter wereld. De Nijl -ook wel de langste rivier ter wereld- wurmt zich hier door een nauwe gang van 6 meter breed en stort vervolgens 45 meter naar beneden, wat resulteert in een spectaculair krachtige waterval. Zó krachtig zelfs dat één waterval na verloop van tijd te weinig werd, en zich opsplitste in een tweede ernaast. Je kan de waterval aanschouwen vanop een boot, maar als je ze écht van dichtbij wil bewonderen, moet je een klein stukje wandelen naar “top of the falls”, waar je vanaf verschillende uitkijkpunten de kracht van het water kan zien, horen én voelen.

Ontmoet de Big Five -1 in Murchison Falls National Park

Op safari tussen olifanten, leeuwen, luipaarden en buffels

Murchison Falls is het grootste Oegandese natuurpark en wordt in twee gesplitst door de wereldberoemde rivier de Nijl. Het landschap bestaat er hoofdzakelijk uit droge en vlakke savanne, maar aan de rand vind je er toch ook al regenwoud… Een schoolvoorbeeld van de extreme diversiteit die je in Oeganda zal aantreffen. Naast de wilde dieren die je er op safari kan spotten, staat Murchison Falls vooral bekend om de waterval waar het park naar vernoemd werd, die pronkt met de titel van “krachtigste ter wereld”.

Op wandel tussen beschermde dieren

De neushoorns van Ziwa Rhino Sanctuary

Neushoorns kan je in Oeganda voorlopig enkel vinden in het Ziwa Rhino Sanctuary. Trek er samen met een gids te voet door het park, op zoek naar neushoorns die er hun beschermd leventje leiden, ver weg van stropers. Het initiatief is zo’n succes dat ze binnenkort zullen starten met het uitzetten van de neushoorns in de verschillende nationale parken van Oeganda. Binnen enkele jaren zal je dus de Big Five gewoon terug op safari kunnen spotten.

Manon kriski plus

Oeganda, Marokko & Sri Lanka expert

Manon

Ik ben Manon & ik doe niks liever dan reizen (surprise surprise…). Je kan me omschrijven als een avontuurlijke en creatieve bezige bij die gepassioneerd is door reizen en ontdekken. Van bruisende steden doorkruisen tot kamperen in de wildernis, count me in! Want de unieke ervaringen en indrukken die je al reizend opdoet zijn niet te evenaren…

Lees meer Bel mij: +32 493 12 99 78 Mail mij: manon@kriski.be

De favoriete reizen van Manon

Van open savanne tot weelderige tropische bossen 9

Van open savanne tot weelderig tropische bossen

Oeganda - 15 dagen

  • Rondreis met privégids van 15 dagen
  • Vanaf 4500 euro per persoon
  • Unieke lodges

Ons team van specialisten stippelt reizen uit met nodige bestemmingskennis, gedrevenheid en met aandacht voor:

Wij geloven in avontuur op maat, afgestemd op jouw unieke reisverlangens. We staan klaar om gepersonaliseerde avonturen te creëren die perfect passen bij jouw stijl en voorkeuren.
Bij ons staat duurzaamheid centraal. Wij streven ernaar om reizen te organiseren die niet alleen jouw hart veroveren, maar ook zorgen voor het behoud van de natuur en respect voor lokale gemeenschappen.
Of je nu kiest voor charme of luxe, wij streven naar een onvergetelijke ervaring. Laat je betoveren door charmante logementen op jouw bestemming of geniet van de weelde van luxe accommodaties.