Een beste reistijd kent Costa Rica in principe niet. Het land is immers het hele jaar door vlot te bereizen en heeft geen last van het Caraïbische orkaanseizoen, dankzij zijn unieke ligging. Ruw geschat zijn er 2 seizoenen te onderscheiden: het droge seizoen en het regenseizoen.

Let op: Costa Rica kent wel een tropisch klimaat, dus je kan er op eender welk moment een regenbui krijgen. Het zal er ook regenen in het droge seizoen en je hebt ook veel droge dagen in het regenseizoen. De uitzondering op de regel is de Caraïbische kust, waar het jaar door een warm en vochtig klimaat heerst.

Droge seizoen: van december tot mei

Onze winter wordt gezien als de beste reisperiode voor Costa Rica, met veel zonneschijn en warme temperaturen. Alle wegen zijn vlot berijdbaar, ook de zand- en gravelwegen. Zowel in de natuurparken, de regenwouden als op de stranden zul je daardoor in deze maanden de grootste drukte merken. De dagtemperatuur leunt er tegen de 30 graden aan, maar weet dat in hoger gelegen regio's als Monteverde en Los Quetzales het 's nachts flink koud kan worden. Een extra dikke trui of fleece is geen overbodige luxe.

Regenseizoen: van mei tot november

Het regenseizoen in Costa Rica kenmerkt zich door zonnige ochtenden en voormiddagen. Tegen de namiddag steekt meestal een tropisch onweer of korte, felle regenbui de kop op, waarna het terug opklaart. De temperatuur blijft wel altijd lekker warm. Het grote voordeel aan deze maanden is dat de natuur in Costa Rica zo mooi groen en in bloei staat. Bovendien hoef je je geen zorgen te maken over de bereikbaarheid, want alle hoofdwegen zijn uitstekend onderhouden en met een 4x4 geraak je zelfs over de kleinste zandwegen.

Bovendien zorgt het regenseizoen ervoor dat kikkers, leguanen en vlinders bijzonder actief zijn en makkelijker te spotten zijn. Ook is het een uitgelezen kans om volop te genieten van een rafting of kajak avontuur.

Beste reistijd om walvissen te spotten

Elk jaar komen bultruggen uit het noorden en het zuiden overwinteren in de afgeschermde baaien voor de kust van Costa Rica. De beste plek om de walvissen te spotten is langs de Pacifische westkust, waar je met Golfo Dulce, Drake Bay, Cano Island, Marino Ballena, Uvita, Manuel Antonio en Tambor enkele toplocaties hebt. Als je geluk hebt kun je ze zelfs gewoon met de verrekijker spotten vanop het strand of het terras van je lodge!

Er zijn twee seizoenen om de walvissen te spotten. Van december tot maart arriveren de bultruggen uit het noorden, vanuit de kust van Californië. Van juli tot oktober spot je dan weer de walvissen uit Antarctica, die voor de kust van Costa Rica hun jongen komen baren. Tijdens deze tweede periode verblijven de walvissen ook een pak dichter bij de kust en heb je de kans om ook de pasgeboren kleintjes te zien.

Beste reistijd om schildpadden te observeren

Een bezoek aan het nationaal park van Tortuguero, langs de Caraïbische oostkust, is een must in de meeste Costa Rica reizen. Je logeert er op een unieke plaats waar zeeschildpadden in een beschermde omgeving hun eitjes kunnen nesten op het strand, waarna de kleintjes, eens uitgekomen uit het ei, hun weg weten te banen naar de open oceaan.

Reis je van juli tot september naar Tortuguero ben je er op het ideale moment om de schildpadden hun eieren te zien leggen. Van eind september tot december ben je er dan weer op het juiste ogenblik om de eieren te zien uitkomen en de kleine schildpadjes te zien trekken naar de zee.

Nuttige links om jouw reisgoesting aan te wakkeren: