De reis naar Tyax Lodge & Heliskiing

Per helikopter vliegen we gedurende een half uurtje over de prachtige Chilcotin Mountains naar Tyax Lodge. De rustieke lodge ligt van ver te blinken aan de overkant van het uitgestrekte meer. Bij aankomst dienen we enkel nog de briefing te doorlopen voor onze eerste heliski dag. Klaar voor de aperitief en maaltijd!

Klaar voor lift-off!

Het enthousiasme druipt eraf bij iedereen. ’s Morgens vertrekken we met de helikopter vanop het bevroren meer voor de lodge. Een spectaculaire start alvast. Tien glimlachende gezichten, een piloot, en 2 gidsen vliegen weg op zoek naar perfecte afdalingen. En ja, we worden verrast. De eerste afdaling is meteen een schot in de roos!

Iedereen kan makkelijk mee door de brede fatboys van Rossignol die we mogen gebruiken van Tyax Lodge. Het skiën voelt aan als dansen op een dikke, prachtige laag sneeuw. Hier en daar zit er al een gedurfdere helling tussen. Tijdens onze afdalingen duiken links en rechts van ons blauwe kleurschakeringen op van een gletsjer. Ik verzeker je, de tweede heliski dag is opnieuw een topdag, evenals dag 3. Een hemelse ervaring, en ook de groepssfeer is overweldigend.

De natuur, de spiegelende besneeuwde glooiingen, de nevel die soms voor de zon sluiert, de frisheid van de zuivere lucht, de prachtige uitzichten, en daarbij alleen maar opgewekte skiërs, wat wens je nog meer… Ons geluk kan niet op.

‘s Middags eten we middenin het panoramische decor van de natuur, met warme thee, koffie, lekkere broodjes en wraps. De gids heeft een rechthoekig kader uitgegraven in de sneeuw van maar liefst een halve meter diep. Een tafelkleedje zorgt voor de ‘finishing touch’ te midden van dit mooie sneeuwtapijt.

Alleen maar respect voor het kunst- en vliegwerk van de piloot die erin slaagt ons veilig te droppen op een minuscuul topje van een berg. En hoe imposant het is om vlakbij de helikopter neer te hurken terwijl het kloppen van de wieken een windturbine veroorzaakt. Na het vertrek van de helikopter daalt een zalige stilte over de groep heen. Een stilte die je ontzettend ‘happy’ maakt.

Unlimited vertical principe: All you can ski

Hoeveel runs je skiet, bepaal je zelf. Dit wordt ‘unlimited vertical’ genoemd. Het voordeel is dat je op eigen tempo skiet en zo de kans krijgt maximaal te genieten van alles rondom je. Onze groep skiede 13 runs de eerste dag, een haalbare kaart voor sportieve en geoefende skiërs. Omdat we tijdens onze 3-daagse heliski telkens met dezelfde helikopter vlogen, konden onze ski's gewoon in de heli blijven liggen. Geen gesleur dus naar het skilokaal.

Terreinkeuze

De gidsen tijdens onze heliski reis waren opnieuw toppers. Afhankelijk van de weersomstandigheden werd beslist waar we naartoe vlogen in het reusachtige terrein dat Tyax als skigebied benut. Ze verrasten ons keer op keer door de keuze van afdalingen.

Ben jij klaar om te heliskiën?

Heliskiën is weggelegd voor fervente skiërs die houden van de sport en natuur. Om ten volle van deze ervaring te genieten, beschik je best over enige diepsneeuw ervaring. Ook is het fijn zulke unieke belevingen te delen met vrienden of familie.

Voor mezelf was dit reeds een vijfde heliski ervaring. En steeds opnieuw beleef ik deze ervaringen als uitdagend, spectaculair, intens en prachtig. De kers op de taart voor de betere skiër.

Contacteer ons

Heb je vragen over heliski of een skireis in Canada? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Contacteer ons gerust en we delen met plezier onze reiservaring met jou.