Cambodja

De beroemdste site van heel Zuidoost Azië vind je terug in het hart van Cambodja: de Angkor tempels. Op architecturaal, religieus en cultureel vlak één van de mooiste bezienswaardigheden wereldwijd. De hele site is immens, reken op bijna zo groot als een doorsnee Vlaamse provincie, maar de belangrijkste tempels liggen relatief in elkaars buurt. Tussen de tempels door liggen talloze dorpen en grote delen van het gebied zijn overwoekerd door jungle. Er worden geregeld ook nog nieuwe tempels ontdekt, omdat no-go zones (door de landmijnen) stelselmatig worden ontgonnen. De tempels dateren uit de 9e tot 15e eeuw, het hoogtepunt van het machtige Khmer rijk. Alles zien zou weken duren, maar als je het goed aanpakt kun je al veel zien op enkele dagen.

Angkor Wat, de centrale tempel van de Angkor site, is het grootste religieuze monument ter wereld, groter dan de St. Pietersbasiliek in Rome. De originele Hindoe tempel uit de 12de eeuw transformeerde doorheen de eeuwen tot een Boeddhistisch complex dat fungeerde als hoofdstad voor het Khmer rijk.

Angkor Wat bezoek je best ’s morgens vroeg of in de late namiddag: eerst de zon zien opkomen van achter de majestueuze tempel terwijl de torens worden gereflecteerd in de vijvers en daarna de binnenkant bezoeken voor de massa toeristenbussen arriveren of wachten tot de grote massa toeristen er al vertrokken is en genieten van de rode gloed op de boven de jungle uitstekende torens.

Je ontdekt Angkor in onze rondreis Cambodja en onze rondreis Laos & Cambodja.

Thailand

Hier springen vooral de archeologische sites van Sukhothai en Ayutthaya in het oog. Het leuke is dat je beide makkelijk kan ontdekken met de fiets.

Ayutthaya was ooit het centrum van de macht van het vergane koninkrijk Siam, voor Bangkok de rol hiervan overnam. Vandaag is Ayutthaya een gezellig provinciestadje met talloze tempelsites verspreid over een groot historisch park. Zo geniet je bij Wat Chai Wattanaram van de mooiste zonsondergang, vind je bij Wat Phra Si Sanphet de drie grote stoepa's en tref je bij Wat Yai Chai Mongkhon en Wat Lokayasutharam de grote liggende Boeddha's. De meest iconische plek van Ayutthaya is echter de Wat Phra Mahathat, waar het hoofd van een Boeddhabeeld volledig vergroeid zit met een prachtige bodhiboom. De meest relaxte manier om de verschillende tempelsites te bezoeken is met de fiets: een ontspannen ritje langs rustige wegen en schaduwrijke parken.

Je ontdekt Ayutthaya in de rondreis Thailand for kids, de rondreis Thailand Down the Road en de rondreis Thailand.

Myanmar

Het absolute hoogtepunt bij een rondreis door Myanmar is een bezoek aan de uitgestrekte tempelsite van Bagan. Je hebt sowieso al meerdere dagen nodig om alleen de hoogtepunten ervan te zien.

De grootste verzameling Boeddhistische tempels ter wereld ligt verspreid langs de Ayeyarwaddy rivier in Bagan. De bouw van de zowat 3.000 tempels en stoepa’s – groot en klein door elkaar – dateert van de 9e tot de 13e eeuw. Meerdere aardbevingen hebben ernstige schade aangebracht, maar wat nog resteert blijft niettemin indrukwekkend. Om de omvang en de schoonheid van de sprookjesachtige tempelvlakte echt te ervaren maak je best een zonsopgangvlucht per heteluchtballon. Bij de zachte landing word je getrakteerd op een heerlijk glasbubbels.

De tempels van Bagan verken je op een unieke manier in onze rondreis Myanmar.


Indonesië

In Centraal Java, vlakbij Yogjakarta, vind je één van de absolute hoogtepunten van Indonesië: de majestueuze tempel van Borobudur, die boven de jungle uittorent en uitkijkt over de naburige vulkanen.

Borobudur dateert uit de 8ste eeuw, waardoor het 300 jaar ouder is dan Angkor Wat en 200 jaar ouder dan de Notre Dame in Parijs. De bouw ervan was erg vooruitstrevend en duurde wellicht meer dan 100 jaar. In 1006 bedolf een eruptie van de Merapi vulkaan Borobudur volledig onder de as, waardoor het complex buiten gebruik geraakte. Pas vrij recent en met hulp van Unesco kon een grondige renovatie worden doorgevoerd waardoor Borobudur in zijn volle glorie werd hersteld.

Bezoek Borobudur ’s morgens zo vroeg mogelijk, wanneer er nog maar weinig toeristen op de site aanwezig zijn en wanneer de nevel zachtjes optrekt boven de jungle, een werkelijk magische ervaring.

De Borobudur tempelsite ontdek je tijdens een reis door Java, perfect te combineren met een rondreis door Bali & Komodo, een rondreis door Sulawesi & Sumatra, of een andere combinatie van enkele Indonesische eilanden.