Aankomst in Windhoek

In Windhoek ging alles vlot: huurwagen opgehaald aan de luchthaven, uitleg gekregen en hop we waren op weg naar Mariental, effe wennen aan het links rijden maar met zes ogen lukte het wel. Mooie en propere lodge en vriendelijk personeel, betoverend terras 's avonds, dieren aan de 2 drinkpoelen, een excursie met e-Bike gedaan en 's avonds een sundowner - dat was meteen spectaculair, we belandden in een heuse storm, als enigen hebben we de tocht verder gezet (alle andere jeeps keerden terug) en een spectaculaire sundowner beleefd, prachtige zonsondergang. Qua dieren: vooral springbokken, kudus, ...

Betoverende landschappen richting Sossusvlei

Dan de baan op naar Sossusvlei, dat was meteen andere koek natuurlijk: nu gravel roads, hotsen en botsen door de meest betoverende landschappen. Prachtige lodge, mooie kamers, ietske groter en onpersoonlijker qua service (vooral de bar), maar alles samen heel aangenaam, zalig dineren ook onder de sterrenhemel. De volgende dag het park in gereden, Big Daddy beklommen (door Sofie helemaal, Eveline en ik gedeeltelijk) en tussen de versteende bomen gewandeld. Prachtig. Eerste 4x4 ervaringen ook in het rulle zand van die laatste 4 kilometer, natuurlijk vastgereden ook, maar eruit geholpen door een andere chauffeur en dan lekker uitgerust aan het zwembad.

Nieuwjaar vieren in Swakopmund

De weg naar Swakopmund bood weer nieuwe hobbels en bobbels maar vooral ook weer schitterende landschappen. Gestopt in Solitaire natuurlijk, lekkere koeken, goede koffie en dan die schilderachtige autowrakken. 's Namiddags werd het wel even doorjakkeren, geen tijd meer om te stoppen, die baan bleef maar duren en duren, uiteindelijk zijn we tegen 6u aangekomen (en het restaurant was gereserveerd voor 7u). Maar geen probleem, de mevrouw van de B&B verwittigde het restaurant, zorgde voor een taxi... en een half uur later dan voorzien schoven we aan tafel, om meteen op een fles van de duurste champagne getrakteerd te worden door Kriski+, waarvoor opperste dank! Mooi restaurant, heel lekker eten, ideaal voor zo'n oudejaarsavond. We hebben de avond beëindigd door de nachtwaker op een pint te trakteren en met hem van het vuurwerk te genieten. Zo mag het ook eens zijn, en zo hebben we veel bijgeleerd over de plaatselijke bevolking en economie.

Nieuwjaarsdag ontbeten in de B&B (voortreffelijk overigens), op zoek gegaan naar pelikanen en flamingos (de meeste excursie-bedrijven waren volboekt of gesloten voor nieuwjaar) en een fijne tijd beleefd in een van die op het water gebouwde bar/restaurants.

Via de Skeleton Coast naar Khorixas

Van Swakopmund dan over Skeleton Coast naar Khorixas, onderweg een scheepswrak en een Herero-dorpje bezocht, en iets gegeten bij Cactus & Coffee in Uis, voortreffelijk plekje. De lodge in Khorixas was origineel met overal moestuintjes en een groot zwembad, de kamers eerder primitief maar wel comfortabel. Sommige personeelsleden wat stug, maar met een grapje en een liedje wel te ontdooien. Sundown op een platform tegen de helling nabij de lodge, heel romantisch.

Etosha National Park

De lodge in Etosha dan was een echte topper. Tegen de rotsen gebouwd, prachtig uitzicht, vriendelijke mensen, tof ingericht met die drinkplaats ook. Het was intussen ook overvloedig beginnen regenen en de dieren vonden overal genoeg water en voedsel, ze moesten niet specifiek naar een drinkplaats. Op onze avondsafari daar onze eerste giraffen gezien, en vooral de 5 neushorens, prachtig.

Vervolgens op weg door het Etosha park. We waren verwittigd dat we weinig dieren zouden zien aan de poelen, maar onderweg leken we wel in de tuin van Eden: zebra's, impala's, kudus, springbokken, een schildpad, meer giraffen, struisvogels en zelfs een familie cheetahs die een springbok aan het verorberen waren. We keken onze ogen uit. Ook hier weer een schitterende lodge, met als enige minpunt de overvloed aan muggen en motten, onvermijdelijk. Maar vriendelijke mensen, een aangenaam zwembad, mooie kamers, en aan de drinkpoel zebras, springbokken, reigers, een occasionele jakhals. Op safari ver gereden en dit keer weinig dieren gezien, maar wat we zagen was werkelijk bloedstollend: een hyena die over zijn prooi waakte om de jakhalzen op afstand te houden, een caracal die een steenbok had verschalkt, maar wiens prooi werd gestolen door jakhalzen, waarop we getuige waren hoe een jakhals het foetus uit die springbok losbeet en ermee aan de haal ging. Onvergetelijk.

De tocht naar de laatste lodge was avontuurlijk: door de regenval waren de wegen in het park op sommige plaatsen echt moeilijk te berijden, maar ondertussen hadden we genoeg 4x4 expertise om de hindernissen te overwinnen. Overal vers opgeschoten gras en knalgele bloemetjes, een prachtig zicht. De lodge zelf ziet er heel mooi uit, prachtige kamers, mooi restaurant, alles ietske ouder maar goed onderhouden, tof gelegen aan die poel met krokodillen en nijlpaarden. We maakten er een wandeling naar een San dorpje en een telemetrische safari. Dat laatste werd een prachtige belevenis met een hele behulpzame en bekwame gids.

En voilà, de laatste dag zat er niks anders op dan terug te rijden naar Windhoek, inchecken en terugvliegen. Veel eerder dan we wilden eigenlijk, want het smaakte naar meer!