De Salkantay Trail is een meer dan volwaardig alternatief voor de populaire 4-daagse Inca Trail naar de Machu Picchu. Er wordt gezegd dat je tijdens de Salkantay Trail fysiek iets meer op de proef wordt gesteld dan tijdens de Inca Trail. Wil je graag de Inca Trail bewandelen? Boek dan jouw plek ruim vooraf, er worden slechts een beperkt aantal wandelaars per dag toegelaten.

In dit reisverhaal lees je meer over mijn persoonlijke ervaring tijdens de eerste dag van de Salkantay Trek.

Klaar voor de Salkantay Trek

Bij het krieken van de dag vertrekken we samen met de gids Ernesto vanuit Cusco naar het startpunt van onze trektocht: Soraypampa. Na een korte lunch op 3050 meter hoogte beginnen we aan onze eerste kilometers door de indrukwekkende Andes. We kruisen wandelaars, de ene ziet er nog fris en monter uit, de andere net iets minder, steken een riviertje over en laten kuddes paarden passeren.

De klim naar Humantay Lake

Humantay Lake ligt vlakbij. Een prachtig gletsjermeer op 4250 meter hoogte, waar we al tal van mooie foto's van hadden gezien. Ernesto heeft de klim naar dit prachtige gletsjermeer niet voorzien in ons dagprogramma. En dus beslissen we om op eigen houtje de klim naar het meer te doen. Vastberaden volgen we de andere wandelaars op het pad naar boven toe. De klim verloopt moeizaam en al gauw wordt duidelijk dat elk zijn eigen tempo dient aan te houden.

Eens boven, loont het uitzicht. Een klein smaragdgroen meer ligt te schitteren onder de zon en weerspiegelt het omliggende landschap. Ik staar naar de bergtoppen en laat me met plezier overweldigen. Prachtig hoe die gigantische lagen sneeuw de bergpieken domineren. Ik laat het plaatje binnensijpelen vooraleer we de afdaling inzetten.

Lake Humantay

Duizend-en-één sterren

We pikken Ernesto op in het dal en zetten onze tocht verder naar onze kampeerplek. De zon verdwijnt achter de bergrug en neemt haar warmte met zich mee. Ik krijg het niet alleen koud, maar voel ook de vermoeidheid binnensluipen. Het is best nog een eindje te gaan.

Wanneer ons tentenkamp in de verte opduikt, maakt mijn hart een klein vreugdedansje. Een groot dansje kan niet meer, ik ben namelijk stikkapot en probeer mijn hoofdpijn te tackelen. Ik kruip onder de wol met een dafalgan en krijg nog een verplicht kommetje rijst geserveerd in de tent.

In het holst van de nacht dwingt een volle blaas me uit onze tent. Duizend-en-één sterren verlichten de hemel en zorgen voor een waanzinnig mooi beeld. Hier geniet ik zo hard van!

De volgende ochtend voel ik me als herboren. Klaar voor de klim naar de Salkantay Pass.

Salkantay Trek Peru

Nuttige links om jouw reisgoesting aan te wakkeren:

  • Ontdek enkele van de hoogtepunten van een reis door Peru

  • Om jullie te inspireren stippelden we een rondreis Peru uit.