India is een land als geen ander, bijna een continent op zich. Het immense en gevarieerde land biedt een ongekende diversiteit aan ervaringen, stuk voor stuk verrassend, indrukwekkend en vol mysterie. Reizen naar India is altijd een ontdekking. Het is een land met een rijke traditie van kunst, symboliek en rituelen, en kleuren spelen daarin een belangrijke rol. Kleuren in India zijn veel meer dan alleen visuele uitdrukkingen; ze dragen diepe culturele, spirituele en symbolische betekenissen. Of het nu gaat om religieuze rituelen, huwelijken, festivals of de Indiase vlag, kleuren vertegenwoordigen waarden die belangrijk zijn voor de Indiase samenleving. Ontdek hieronder India in 5 verschillende kleuren.

1. De roze stad Jaipur

Jaipur staat ook wel bekend als de roze stad, omdat alle historische gebouwen een roze-oranjeachtige tint hebben. De stad is opgericht in 1727 en staat bekend om haar rijke geschiedenis, prachtige architectuur en levendige cultuur. Het historische centrum van Jaipur is doordrenkt met charmante straatjes, levendige markten en indrukwekkende forten.

Waarom roze? Deze kleur werd in 1853 gekozen door Maharaja Ram Singh ter gelegenheid van het bezoek van prins Albert van Engeland. Roze symboliseert gastvrijheid en werd gezien als een eerbetoon aan de Britse royals. De gebouwen in Jaipur werden vervolgens geschilderd in de kleur roze. Sindsdien is de roze tint een iconisch kenmerk van de stad, die nu wereldwijd bekend is.

2. De groene jungle van Kerala’s Backwaters

Kom helemaal tot rust tussen het weelderige groene landschap. De backwaters zijn een uitgebreid netwerk van kanalen en meertjes met daartussen lokale huizen en rijstvelden. De serene schoonheid en de rustige sfeer maken van de backwaters van Alleppey een ideale plek om te ontsnappen aan het dagelijkse leven en je onder te dompelen in de natuur en cultuur van Kerala.

Waarom groen? Kerala krijgt de bijnaam ‘God's Own Country’ vanwege de adembenemende landschappen van groene rijstvelden en palmstranden. De backwaters bevinden zich in de staat Kerala in het uiterste zuidwesten van India. De natuur bestaat hier uit tropische jungle die erg verschillend is van het noorden van India.

3. De blauwe stad Jodhpur

Jodhpur is een grote stad in de staat Rajasthan, gelegen in het westen van India. Het is de op een na grootste stad van Rajasthan en wordt vaak "de Blauwe Stad" genoemd vanwege de karakteristieke blauwe huizen in de oude stad.

Waarom blauw? Er zijn verschillende redenen voor de blauwe kleur. Dit is gedeeltelijk te danken aan de historische betekenis van de blauwe kleur, die oorspronkelijk door de Brahmanen werd gebruikt om hun huizen te markeren. Blauwe verf werd ook vaak gebruikt omdat het hielp de huizen koel te houden in het warme woestijnklimaat van de regio.

Jodhpur

4. De gouden tempel van Amritsar

De Gouden Tempel van Amritsar, officieel bekend als Harmandir Sahib, is een van de meest heilige en iconische plaatsen in de Sikh-religie. Het is een symbool van spirituele verlichting, tolerantie en geloof, en trekt jaarlijks miljoenen pelgrims en toeristen van over de hele wereld.

Waarom goud? De gouden bekleding van de tempel werd in de 19e eeuw aangebracht door Maharaja Ranjit Singh, de leider van het Sikh-rijk. Hij was verantwoordelijk voor het aanbrengen van 24-karaats goud op de bovenste verdieping van de tempel. Hij wilde zijn devotie aan de Sikh-religie tonen en de Gouden Tempel als een nationaal symbool van de Sikh-gemeente versterken. Verder symboliseert goud ook de spirituele puurheid, de heiligheid van de ruimte, en het licht van God.

Golden Temple

5. Het kleurenfestival Holi

Holi is een van de meest kleurrijke en vreugdevolle festivals in India dat elk jaar rond maart gevierd wordt. Holi staat ook bekend als het Festival van Kleuren en markeert het begin van de lente, een tijd van vernieuwing, vreugde en overwinning van het goede op het kwade. Holi is een sociaal en cultureel evenement dat vaak gepaard gaat met kleurpoeder, muziek, dansen, en gezamenlijke maaltijden.

Waarom alle kleuren? De belangrijkste en meest iconische traditie van Holi is het gooien van kleurpoeder. Mensen gooien in de straten kleurig poeder en water naar elkaar. Hierdoor wordt iedereen bedekt in een regenboog van kleuren. Al die verschillende kleuren die tijdens Holi worden gebruikt, dragen verschillende symbolische betekenissen. Rood symboliseert liefde, passie en kracht, en groen staat voor nieuwe groei, vruchtbaarheid en de lente. Zo heeft elke kleur zijn betekenis.

Holi

Wil je ook zelf de kleuren van India ervaren? Bekijk dan zeker onze rondreizen door dit unieke land.