Wat mag je verwachten

Myanmar, het vroegere Birma, is pas sinds enkele jaren toegankelijk voor toeristen. Een ideaal moment dus om een reis naar dit authentieke land te maken. De vriendelijke en goedlachse bevolking bezorgt je ongetwijfeld unieke belevingen. Ontdek er historische schatten en ontmoet lachende monniken. Vlieg met een luchtballon boven één van Azië's mooiste tempels.

Myanmar spreekt tot de verbeelding: een indrukwekkend en divers landschap, van ruige bergen over tropisch regenwoud tot prachtige witte stranden, een open en gastvrije bevolking en de mooiste cultuurhistorische sites van de wereld.

Het is een ideaal fietsland, tussen eeuwenoude pagodes en kloosters. Of voel je meer voor een trekking in de bergen, een wandeling, luxe strandvakantie in verlaten baaien, een zeiltrip in het zuiden, cruise naar Bagan, boottocht op het Inlemeer of een ballonvaart? Als het helemaal exclusief mag zijn, maak je een rondreis met je oldtimer...

Hoogtepunten in Myanmar

De mysterieus balancerende Gouden Rots

Trek met de pelgrims naar Mount Kyaiktiyo

Eén van de vreemdste en meest bevreemdende ervaringen die je kan hebben in Myanmar is een bezoek aan de Golden Rock, Mount Kyaiktiyo. De rit ernaartoe alleen al is als een rollercoaster: opeengepakt in een open laadbak van een truck word je de steile bergflank opgereden. Eens boven komen duizenden Myanmarese pelgrims en toeristen het met bladgoud bekleed rotsblok aanschouwen, dat op een miraculeuze wijze lijkt te balanceren op de rand van de afgrond en doet denken aan de kale kop van een monnik. De legende beweert dat een haartje van Boeddha zorgt voor het evenwicht en dat de rots vanop de bodem van de zee tot daar is geraakt (op zo’n 1100 m hoogte). De Golden Rock is daarom één van de belangrijkste heilige plaatsen voor Myanmarese Boeddhisten. Bijkomend detail: vrouwen mogen de rots niet aanraken, enkel kijken mag.

Zonsondergang aan de U Bein brug

Bewonder de gouden gloed aan de fotogenieke teakbrug

De oudste en langste teakhouten brug ter wereld ligt in het dorpje Amarapura bij Mandalay. De voetgangers- en fietsersbrug meet 1,2 kilometer lang, telt 1086 steunpilaren en wordt elke dag druk gebruikt door de locals die zo vlotjes het Taung Tha Man meer kunnen oversteken. Bij zonsondergang vaar je in een bootje het meer op, om de zon langzaam te zien zakken achter de brug. De hemel kleurt er eerst goudgeel en nadien dieprood, een zalige, fotogenieke belevenis.

De Intha van Inle

Op bezoek bij de Zonen van het Meer

Het Inle Meer is één van de meest authentieke plekken van Myanmar. De plaatselijke Intha bevolking, letterlijk 'de Zonen van het Meer', wonen er in houten paaldorpen verspreid over het ondiepe, uitgestrekte meer. Langs de oevers vind je de honderden roodbruine pagodes van Indein en in een klein motorbootje vaar je langs de Intha marktjes, tempels en drijvende moestuinen. Je maakt er ook van dichtbij kennis met de unieke roei- en vistechniek van de Intha, waarbij ze hun roeispaan klemmen tussen hun benen als een soort gondelier.

Kikkerkots in Hpa An

Op ontdekking langs spectaculaire grotten en meren

Hpa An, een klein dorpje in het zuiden van Myanmar, laat zich letterlijk vertalen als 'Kikkerkots'. Niet meteen een smakelijke naam, maar die heeft alles te maken met een boeddhistische legende waarin een kikker een grote slang opat en daarna misselijk werd. Het karstgebergte bij Hpa An is bezaaid met grotten, waarvan de meeste zijn ingericht als schrijn of tempel. De meest indrukwekkende grot is Kawgun, pas ontdekt in 1975 en vol met duizenden kleine boeddhabeeldjes uit de 7de eeuw. Bij zonsopgang en -ondergang is het Kan Thar Yar meer erg fotogeniek, met zicht op de Zwegabin berg en de reflectie van de rotsen in het vlakke water.

Spirituele ervaring in de Shwedagon pagode

Een unieke inkijk in de grootste gouden stoepa

De 99 meter hoge Shwedagon pagode is de belangrijkste landmark van Yangon, het blinkende bladgoud zorgt voor een mystieke gloed over heel de hoofdstad. Onze gids leidt je de tempel in via een achterpoortje, weg van de toeristische massa, om je binnenin het lokale, unieke spirituele te laten beleven: het geloof in ‘nats’, een soort geesten. Je ontmoet er een authentieke waarzegger en brengt traditionele offergaven aan de monniken.

Zweef boven eindeloze tempels

Ballonvaart boven de mooiste tempels van Azië

De grootste verzameling Boeddhistische tempels ter wereld ligt verspreid langs de Ayeyarwaddy rivier in Bagan. De bouw van de zowat 3.000 tempels en stoepa’s – groot en klein door elkaar – dateert van de 9e tot de 13e eeuw. Meerdere aardbevingen hebben ernstige schade aangebracht, maar wat nog resteert blijft niettemin indrukwekkend. Om de omvang en de schoonheid van de sprookjesachtige tempelvlakte echt te ervaren maak je best een zonsopgangvlucht per heteluchtballon. Bij de zachte landing word je getrakteerd op een heerlijk glas bubbels.

Slow travel van Mandalay naar Bagan

Cruise op de moederrivier

De Ayeyarwaddy rivier slingert zich van noord naar zuid dwars door Myanmar. Het is de belangrijkste commerciële ader van het land en was lange tijd de enige verbindingsweg van het land. De boottocht van Mandalay tot Bagan duurt een hele dag, maar is een heerlijke ervaring: lekker ontspannen op het dek in de zon terwijl het dagelijkse leven voorbijglijdt. Laat je bekoren door de hoge oevers, bezaaid met pagoden met goudgele daken, verbluffende tempels en kloosters, eeuwenoude landschappen, ontelbare rijstvelden en een mozaïek van bevolkingsgroepen die zeer gehecht zijn aan hun tradities. Bij aankomst in Bagan word je getrakteerd op de warme avondzon die net ondergaat achter de meer dan 3.000 tempels. Een heerlijk uitzicht op één de meest wonderbaarlijke sites ter wereld.

Logeren in een bungalow op een droomstrand

De paradijselijke stranden van Ngapali

Ngapali is dé strandbestemming van Myanmar. De naam van dit idyllische vissersdorpje is een verbastering van Napoli en werd ooit toegekend door een Italiaanse reiziger die zich er meteen thuis voelde. Je logeert hier in een luxe bungalow op het strand, terwijl de golven subtiel de stilte doorbreken. Overdag trek je met een bootje de zee op om te snorkelen tussen duizenden kleurrijke, exotische visjes. In de authentieke restaurantjes geniet je van heerlijke verse curry’s, terwijl de zon zorgt voor de meest schilderachtige zonsondergang.

Jeroen 2

Azië, Costa Rica & Namibië expert

Jeroen

Ik ben Jeroen en reizen en nieuwe bestemmingen beleven is mijn favoriete hobby. Na het afronden van een Master Geschiedenis en Conflict & Development aan de UGent bouwde ik een jarenlange ervaring op als Azië expert bij touroperator Transasia - Go Chic.

Lees meer Bel mij: +32 486 07 97 64 Mail mij: jeroen@kriski.be

De favoriete reizen van Jeroen

Mandalay 6

De parel met duizenden pagodes

Myanmar - 21 dagen

  • Rondreis met privé gids van 21 dagen
  • Vanaf 4500 euro per persoon
  • Overnacht in luxe boutique hotels