Wat mag je verwachten

Een ongerepte bestemming, verspreid over 2 grote eilanden met elk hun specifieke karakter. Ervaar een episch weg-van-de-wereld-gevoel en beleef de unieke Maori cultuur en tradities.

Nieuw Zeeland is enorm gevarieerd, zowat elke 100 kilometer treed je een volledig ander landschap binnen: van subtropische stranden tot besneeuwde bergpieken, glooiende groene heuvels, steile fjorden, uitgestrekte wijngaarden, dorre vulkanische vlaktes en diepblauwe gletsjermeren, je vindt het allemaal terug op een oppervlakte de grootte van Italië.

Bruisende steden als Auckland, Wellington en Christchurch bieden een culturele afwisseling voor alle natuurpracht, maar het zijn toch in eerste instantie de iconische landschappen, bekend van talloze epische films, die je hart zullen veroveren. Trek op avontuur naar adembenemende plekken als Milford Sound, Tongariro, Abel Tasman, Wanaka, Kaikoura of Rotorua.

Hoogtepunten in Nieuw-Zeeland

De rotsbollen van de Goden

De mysterieuze Moeraki Boulders

Eén van de meest merkwaardige natuurverschijnselen vind je op het strand van het dorpje Moeraki. Bij laagtij komen tientallen ronde zwerfkeien zichtbaar, haast als immense drakeneieren. Bij hoogtij en bij zonsopgang wordt het plaatje zelfs nog een stuk spectaculairder, wanneer de golven de Moeraki Boulders overspoelen. De lokale Maori geloven dat de keien versteende kruiken zijn van de goden, maar in werkelijkheid zijn de stenen 65 miljoen jaar terug gevormd door een proces gelijkaardig aan parelvorming bij oesters.

Tongariro Crossing

De vulkaanreuzen bij Mount Doom

Eén van de meest adembenemende dagexcursies die je kan maken in Nieuw Zeeland is de stevige trektocht over en langs de beroemde Mount Doom uit de Lord of the Rings films. In de tocht van zo’n 20 km bereik je de 3 centrale, erg actieve vulkaanreuzen van het Noordereiland: Tongariro, Ngauruhoe en Ruapehu. Je trekt er door een desolaat, kaal landschap met smaragdgroene vulkanische meren. Door de spirituele en culturele waarde die Tongariro heeft voor de Maori werd de site uitgeroepen tot Werelderfgoed. Echt een trip om nooit te vergeten.

Van Cathedral Cove tot Hot Water Beach

Op ontdekking langs de schilderachtige baaien van Coromandel

Op enkele uren rijden ten oosten van Auckland vind je het prachtige Coromandel Schiereiland, met ruwe, groene heuvels en afgelegen baaien met helderblauw water. De meest pittoreske baai is Cathedral Cove, waar je een lichtroze zandstrand vindt dat uitmondt in een open rotsboog. Enkel bij laagtij kan je onder de boog door wandelen naar het nog mooiere droomstrand aan de overkant, of je kan om de rotsen heen kajakken bij hoogtij.

Een eindje zuidelijker ligt het uitgestrekte Hot Water Beach, waar natuurlijke heetwaterbronnen uit het zand opborrelen. Met een schep graaf je je eigen heetwaterpoel uit in het zand en kan je afkoelen met een duik in het koude zeewater. Hot Water Beach geeft een nieuwe dimensie aan ultiem relaxen.

Zeekajakken in Abel Tasman

Verlaten baaien ontdekken langs de Coast Track

Abel Tasman is het kleinste nationale park van Nieuw Zeeland en atypisch ten opzichte van de rest van het land: een aaneenrijging van paradijselijke gouden stranden en dichtbegroeid regenwoud. De hoogtepunten van de Abel Tasman Coast Track doe je makkelijk in één dag door de kustlijn deels met de zeekajak en deels te voet langs de stranden en via hangbruggen af te leggen. Je passeert er ook de beroemdste rots van het park: de granieten Split Apple, vlakbij Kaiteriteri.

Zwemmen met wilde dolfijnen in Kaikoura

Speels onderwaterballet

Het schiereilandje Kaikoura is een afgelegen parel op het Zuidereiland: aan de ene kant besneeuwde Alpenreuzen, aan de andere kant een turkooizen oceaan. Voor de kust ligt een 800 m diepe kloof die zorgt voor een overvloed aan onderwaterfauna. Kaikoura is hierdoor één van de enige plaatsen ter wereld waar je zo dicht bij de kust zo makkelijk in contact kan komen met dolfijnen en walvissen. Wie meer wil dan enkel de dolfijnen spotten kan er ook zwemmen met deze fascinerende dieren. Je duikt verschillende keren de Atlantische Oceaan in, als nieuw speelkameraadje van tientallen nieuwsgierige dolfijnen.

Cruise door Milford Sound

Het achtste Wereldwonder

In Fiordland, het uiterste zuidwesten van het Zuidereiland ligt de absolute must see van Nieuw Zeeland: de slingerende Milford Highway die eindigt aan de imposante Milford Sound. De meeste toeristen komen hier enkel als vluchtige daguitstap vanuit Queenstown, maar de pracht van Fiordland ervaar je pas echt als je overnacht in Milford Sound zelf. De zonsopgang en -ondergang aan Mitre Peak – een 1700 meter hoge, mijtervormige fjord die loodrecht boven de zee uitrijst – is gewoonweg magisch. Als klap op de vuurpijl maak je een natuurcruise door de fjord zelf, langs talloze watervallen en steile kliffen en heb je de kans om dolfijnen, zeeotters en penguins te spotten

Maak de klim naar Roys Peak

Een stevige wandeling naar een adembenemend viewpoint

Nieuw-Zeeland is het land bij uitstek om epische meerdaagse wandeltochten te maken. Gelukkig zijn er ook voldoende ééndaagse wandelingen waarbij je de mooiste plekjes van het land kan ontdekken. Eén van die tochten leidt je naar het indrukwekkende viewpoint op Roys Peak, van waar je uitkijkt over Lake Wanaka en de pieken van de Zuidelijke Alpen. Een stevige trekking van zo'n 6 uur, langs een pad door alpenweiden en graslanden brengt je naar de populaire top met zijn adembenemend weids panorama.

Helicoptervlucht over Mount Aspiring

Het mooiste stukje Zuidelijke Alpen vanuit de lucht

Het allermooiste ongerepte stukje Zuidereiland vind je bij Lake Wanaka en Glenorchy. Hier start het uitgestrekte Mount Aspiring National Park, een immens natuurgebied in de Zuidelijke Alpen. Om de echte schoonheid van de meren, bergen en bossen te kunnen vatten bewonder je dit gebied het beste vanuit de lucht. Je vliegt per helicopter over de eeuwige besneeuwde pieken van Mount Aspiring, waarna je landt in de verlaten en afgelegen Siberia Valley. Een memorabele ervaring!

Haka en Hangi bij de Maori

Terug in de tijd met traditionele rituelen

De authentieke Maoricultuur leeft het meest van al op het Noordereiland, vooral in en rond Rotorua. Dit geothermische stadje ligt bezaaid met geisers en borrelende poelen en je kan er heerlijk ontspannen in een natuurlijk heetwaterbad. In de typische Maori dorpen als Tamaki, Mitai of Whakarewarewa word je ondergedompeld in ceremoniële krijgsrituelen als de Haka en schuif je mee aan tafel voor een Hangi diner, waarbij het eten wordt gekookt op hete keien in de grond.

Het spiegelmeer van de Pouakai Crossing

Een uitdagende hike op de flanken van de Taranaki vulkaan

De voor de Maori heilige, 2.500 meter hoge Mount Taranaki piekt hoog boven de westelijke vlaktes van het Noordereiland van Nieuw-Zeeland uit. In de omgeving kun je het Egmont National Park bezoeken, met de imposante Dawson Falls en de fotogenieke vuurtoren.
Mount Taranaki is redelijk vlot te bedwingen, maar vergt toch enige inspanning. Een ervaren gids neemt je mee voor een dagtocht langs een prachtig bergpad langs de lagere flanken van de slapende vulkaan. Je passeert er een aantal magnifieke viewpoints, langs verticale kliffen, watervallen en een meertje waarin de vulkaan prachtig wordt weerspiegeld. Echt een onvergetelijke ervaring!

Op bezoek bij de Hobbits van Middle Earth

Ontdek de legendarische filmset in groene heuvels bij Matamata

De filmtrilogieën van The Lord of the Rings en The Hobbit brachten het indrukwekkende landschap van Nieuw Zeeland naar het grote scherm. Eén van de centrale locaties in de films is The Shire, De Gouw, waar de Hobbits wonen. Het groene, zacht glooiende landschap is niet zomaar een decor, maar bestaat ook echt. Een bezoek aan de voormalige schapenboerderij waar Frodo, Bilbo en de andere Hobbits hun thuis hadden is fun voor kinderen en volwassenen

Luxe Alpenlodge op het Zuidereiland

Avontuur en ontspanning in de Whare Kea Lodge

Beleef de Zuidelijke Alpen van Nieuw Zeeland in absolute luxe in een moderne ecolodge van hout en glas. Je geniet er van een adembenemend uitzicht over Lake Wanaka en de omliggende bergpieken van het Mount Aspiring National Park. In de buurt liggen 3 skigebieden en in het pittoreske stadje vind je uitstekende restaurants, boetieks en galerijen.

Jeroen 2

Azië, Costa Rica & Namibië expert

Jeroen

Ik ben Jeroen en reizen en nieuwe bestemmingen beleven is mijn favoriete hobby. Na het afronden van een Master Geschiedenis en Conflict & Development aan de UGent bouwde ik een jarenlange ervaring op als Azië expert bij touroperator Transasia - Go Chic.

Lees meer Bel mij: +32 486 07 97 64 Mail mij: jeroen@kriski.be

De favoriete reizen van Jeroen

Mount Cook roas

Roadtrip van Noord naar Zuid

Nieuw-Zeeland - 24 dagen

  • Rondreis met huurwagen van 24 dagen
  • Vanaf 7500 euro per persoon
  • Boutique hotels en uitstekende lodges