Goed voorbereid vertrekken we begin februari met een kleine groep naar Canada. We worden er verwacht in Jasper, waar Koning Winter ons enkele dagen in de watten legt.

Bij aankomst in Edmonton reizen we meteen door naar Jasper met een shuttlebus. Het is reeds donker wanneer we aankomen, maar 's ochtends voelt Jasper meteen terug vertrouwd aan: het indianengezicht schuilt nog steeds in de bergflank, Mount Edith staat nog op haar plek en een trein rolt over de spoorweg het treinstation binnen.

Een vroeg ontbijt lokt ons uit de warme hotelkamers van The Crimson waarna we meteen koers zetten naar Marmot Basin, het skigebied op 20 minuutjes rijden van het centrum van Jasper. We reizen over de legendarische Icefields Parkway, geflankeerd door de reusachtige Rocky Mountains en vergapen ons aan de uitzichten.

We komen aan bij Marmot Basin en reppen ons naar de skiverhuur. Geen tijd te verliezen! Volledig uitgedost met comfortabel skimateriaal staan we klaar aan die eerste skilift: 3 enthousiastelingen en een gids. Het is begin februari, lekker fris met een helderblauwe hemel.

Ik amuseer me de volgende uren kostelijk. We skiën afwisselend op bereide en niet-bereide pistes door de dennebossen heen en komen op adem bij magnifieke uitzichten op de Rockies. Als niet ervaren buitenpiste skiër zijn de niet-geprepareerde pistes een ideale kennismaking met de losse poedersneeuw die je in Canada vindt. Wie liever de diepsneeuw opzoekt, krijgt zonder twijfelen waar voor zijn geld in de typisch Canadese 'bowls' van Marmot Basin.