Murchison Falls National Park

Murchison Falls National Park is Oeganda's grootste en oudste natuurgebied en thuisbasis voor vier dieren van de 'Big Five': leeuwen, luipaarden, olifanten en buffels. Of safari kan je hier in totaal maar liefst 76 soorten zoogdieren en meer dan 451 vogelsoorten ontmoeten. Het nationale park wordt in twee gesplitst door de Victoria Nijl die er ook de Murchison Falls waterval vormgeeft, een van de bekendste bezienswaardigheden in Oeganda. De krachtige rivier moet er namelijk op een bepaald moment door een smalle kloof van 6 meter breed en stort daarna 45 meter diep, wat voor spektakel zorgt.

Kidepo National Park

Kidepo National Park is volgens CNN een van de mooiste nationale parken in Afrika. Het park is gelegen in het noordoosten van Oeganda, tegen de grens met Zuid-Soedan en Kenia, en dus wat verder gelegen van de andere bezienswaardigheden. Het is een van de minst bezochte nationale parken in Oeganda, en net daardoor een nóg uniekere beleving. Je geniet er in alle rust van een prachtige omgeving met bergen en valleien. In het park leven veel wilde dieren, waaronder leeuwen, cheeta's, olifanten, giraffen en zebra's. Het is ook een ideale plek om vogels te spotten. Cultuurliefhebbers kunnen er een bezoek brengen aan de lokale Karamojong stam, om kennis te maken met hun bijzondere cultuur en tradities.

Gorilla trekking

Een gorilla trekking is een onvergetelijke ervaring die je niet mag missen op reis in Oeganda. In het Bwindi Impenetrable National Park en het Mgahinga Gorilla National Park kan je de berggorilla’s in hun natuurlijke habitat bewonderen. Het is een unieke ervaring om oog in oog te staan met deze indrukwekkende dieren, die tot de meest bedreigde diersoorten ter wereld behoren. De gorilla trekking is een uitdagende activiteit met een prijskaartje, maar het is de moeite meer dan waard. Je wandelt door de ongerepte jungle, krijgt een kans om de gorilla's van dichtbij te zien en draagt zo ook bij aan de bescherming van de dieren. Het aantal toeristen dat de gorilla trekking mag doen is beperkt, dus een unieke ervaring is en blijft het sowieso.

Kazinga kanaal bootsafari

Een bootsafari op het Kazinga kanaal is een van de meest populaire activiteiten in Queen Elizabeth National Park en een hoogtepunt van elke reis naar Oeganda. Het Kazinga kanaal is een natuurlijke waterweg van 32 km die Lake Edward en het Lake George met elkaar verbindt en een spectaculair uitzicht biedt op de omringende natuur en wilde dieren.Terwijl je over het water vaart, kan je er verschillende dieren te spotten, zoals nijlpaarden, krokodillen, olifanten en verschillende vogelsoorten. Het is een ontspannen manier om van de omgeving te genieten en de dieren ongestoord van dichtbij te zien.

Kibale Regenwoud

Het Kibale Regenwoud is niet alleen de thuisbasis van ongeveer 1500 chimpansees, maar ook van veel andere wilde dieren en planten. Het regenwoud staat bekend om de grote diversiteit aan primaten, waaronder verschillende soorten apen zoals bavianen en de rode colobus. Naast primaten leven er ook bosolifanten, antilopen en verschillende vogelsoorten. Tijdens de begeleide chimpansee trekking wandel je met een ervaren gids door de dicht beboste jungle op zoek naar de chimpansees. Het is een unieke ervaring om deze intelligente dieren van zo dichtbij te bewonderen en hun fascinerende gedrag en interacties te observeren.

Ziwa Rhino Sanctuary

Het Ziwa Rhino Sanctuary is een reservaat dat zich inzet voor het behoud en herstel van de witte neushoorn in Oeganda. Het reservaat is gelegen op de weg tussen Kampala en Murchison Falls National Park en biedt bezoekers de kans om deze bedreigde diersoort van dichtbij te bewonderen. Het is momenteel de enige plek in Oeganda waar je neushoorns kan zien. Je wordt er begeleid door een ervaren gids, met wie je de neushoorns te voet benadert en observeert terwijl ze rusten, grazen of spelen. Een bezoek aan Ziwa Rhino Sanctuary is niet alleen een unieke ervaring, maar draagt ook bij aan het behoud van deze prachtige dieren die binnenkort terug uitgezet zullen worden in de nationale parken van Oeganda.

De kratermeren van Fort Portal

De kratermeren zijn een van de meest mysterieuze bezienswaardigheden van Oeganda. In de buurt van Fort Portal vind je een dertigtal diepe meren, allemaal ontstaan uit vulkanische activiteit. De kratermeren zijn tot 150 meter diep en omgeven door weelderige groene heuvels en bergen. Je kan wandelen langs de oevers en kajakken of zwemmen in de meren. Prachtige landschappen en rust verzekerd. Tijdens een wandeling met een gids kom je alles te weten over de geschiedenis en legendes van deze regio, en waarom de bevolking zo wantrouwig staat tegenover deze natuurpracht.

Lake Mburo National Park

Lake Mburo National Park is het kleinste nationale park van het land, maar daarom niet minder mooi. Het park is een van de enige plaatsen waar je zebra’s en impala’s kan zien in Oeganda. Je kan de omgeving te voet of met een mountainbike verkennen om de dieren van dichtbij te observeren en meer te leren over hun gedrag en gewoonten. Dit park is een absolute topbestemming voor avontuurlijke reizigers en natuurliefhebbers.

Lake Bunyonyi

Lake Bunyonyi is een van de meest pittoreske plekken in Oeganda en wordt vaak "het mooiste meer van Afrika" genoemd. Het meer is gelegen in het zuidwesten van Oeganda en wordt omringd door steile heuvels. Het is een ideale plek om te ontspannen en te genieten van de rustige omgeving. Je kan er zwemmen, kanoën, wandelen en fietsen. Het meer is ook de perfecte uitvalsbasis om de nabijgelegen berggorilla's te bezoeken in het Bwindi oerwoud.

Lake Mutanda en de Virunga vulkanen

De combinatie van Lake Mutanda met het Virungagebergte op de achtergrond zorgt voor een indrukwekkend landschap. De steile heuvels rondom en de eilandjes op het meer maken het totaalplaatje nog spectaculairder. Het is een ideale plek om te wandelen en te genieten van de frisse lucht en de mooie natuur. Gezien de hoge ligging van het meer, is het hier ook perfect veilig om te zwemmen naar hartenlust!

Nuttige links om jouw reisgoesting aan te wakkeren:

  • Ontdek onze rondreis Oeganda en reis door de parel van Afrika

    Laat je inspireren door enkele van onze hoogtepunten in Oeganda