Welke bezienswaardigheden en tips op het must-see lijstje van onze bestemmingsspecialist Jeroen staan, lees je in deze reisblog. Jeroen reisde meerdere malen naar Sri Lanka en deelt zijn reistips graag met jullie in deze reisblog.

1. De leeuwenrots, Sigiriya

Deze rots staat als een baken aan de horizon, tot ver zichtbaar wanneer je door de regio reist. Wie de 1200 treden wil beklimmen raden we aan dit ’s ochtends te doen, bij zonsopgang. Niet alleen levert het prachtige beelden op eens je boven bent, maar je bent er ook zo goed als alleen.

2. Bezoek aan Jaffna

Wie houdt van off-the-beaten track reizen, raden we aan Jaffna te bezoeken. Met de trein reis je vanuit Anuradhapura tot in het noorden van Sri Lanka. Eens aangekomen, kan je met een vissersbootje verder tot het naburig gelegen eiland Delft. Zet je schrap, het boottochtje is eerder avontuurlijk.

Op Delft lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Er rijden geen auto’s, je kan er wilde paarden spotten, en sommige van de huizen werden er gebouwd met koraal.

3. De paradijselijke stranden

Sri Lanka heeft als het ware een uitgebreide kaart wanneer het op stranden aankomt. Zo tref je in het noordoosten zeer authentieke stranden waar bijna geen toeristen vertoeven.

Het zuiden van Sri Lanka vormt dan weer de ideale plek voor surfers. Van mei tot oktober kan je naar hartenlust surfen in het zuidoosten terwijl het klimaat in het zuidwesten ideaal is voor een surfvakantie van november tot april.

4. Echte boetiekhotels

Logeren doe je in Sri Lanka in prachtige boetiekhotels. Vaak gaat het om strand- of plantagevilla’s die gerenoveerd werden tot een kleinschalig hotel met 5 à 10 kamers. Vaak worden er meer medewerkers voorzien dan gasten, waardoor je wordt verwend met een erg klantvriendelijke service.

5. Met de trein over de Nine Arches Bridge

Vlakbij Ella ligt de Nine Arches Bridge, een alomgekende brug die op 1001 foto’s staat te pronken. Neem de trein van Ella naar Hatton en reis zo over de fotogenieke brug, door het immergroene landschap gevormd door beeldschone theeplantages, onvoorspelbare kloven en jungle.

Koop geen ticket voor toegang tot de 1ste klasse op de trein. Hier gaat het raampje niet open en zorgt de airco voor (te) frisse temperaturen. Je koopt beter een ticket voor de 2e of 3e klasse waar je meteen tussen de locals belandt. Veel leuker, toch?

6. Logeren in natuurparken

Sri Lanka is een bestemming bij uitstek om op safari te gaan. Je kan er in het gekende Yala National Park terecht om olifanten en luipaarden te spotten, en ook vogelspotters halen hier hun hart op.

Eén van onze favoriete parken is Gal Oya National Park. Een minder toeristisch park waar je in een oase van rust terecht komt. Logeren doe je hier de gelijknamige ecolodge waar je wordt overgeheveld aan Moeder Natuur.

Nuttige links om jouw reisgoesting aan te wakkeren: