Wat mag je verwachten

In het land van de rijzende zon gaan traditie en moderne ontwikkeling hand in hand. Ben je op zoek naar de nieuwste technologische snufjes of wil je je helemaal onderdompelen in de wereld van eeuwenoude tempels en cultuur? In Japan vind je het allemaal. De hippe steden en prachtige natuur wisselen elkaar naadloos af. Ook op culinair vlak heeft het land heel wat te bieden, denk maar aan ramen, teppanyaki of heerlijke sushi.

  • Beste reisperiode: voor- en najaar

  • Suggestie reisduur: min. 2 weken

  • Prijzen vanaf €€

Stadsmens of natuurliefhebber? In Japan is voor beiden heel wat te beleven. Wie het land bezoekt, kan niet rond het hypermoderne Tokyo, traditioneel Kyoto of hippe Osaka. De steden vormen de centrale hotspots en dompelen je onder in de échte Japanse cultuur. Elke stad heeft zo z’n eigenheid, maar je hoeft vaak niet lang te zoeken naar de robot cafés, hypermoderne gebouwen, flitsende billboards, imposante tempels, vrouwen gekleed als geisha, sushi bars of heel wat andere heerlijke eettentjes.

Verlaat je de steden, dan toont Japan je de natuur in al zijn glorie. De Japanse alpen zijn zowel in de winter als in de zomer een aanrader. Voor vulkanen en helderblauwe meren, trek je best richting het Five Lake District met als hoogste punt de bekende Mount Fuji. Met meer dan 6000 kleine eilandjes heeft Japan zeker wat idyllische witte stranden in de aanbieding. Ook aan natuurgebieden zeker geen gebrek voor wie liever de bossen intrekt voor een stevige wandeling.

Waan je een echte Samurai voor een dag of leer hoe je je naam schrijft in ware Kalligrafie stijl. Geniet van de traditionele Japanse keuken, die naast sushi nog zoveel meer te bieden heeft. Slaap een nachtje in de traditionele Ryokan en kom helemaal tot rust in één van de vele Onsen. Trek erop uit en verdwaal in de grootse bossen waar achter elk hoekje een kletterende waterval of idyllische heetwaterbron te vinden is.Hoogtepunten in Japan

Mount Fuji in al zijn glorie

Een picture perfect view vanuit Kawaguchiko

Wie Japan zegt, zegt Mount Fuji. Met zijn perfecte symmetrie en hoogte van maar liefst 3 776 meter torent Japan's bekendste berg hoog boven het landschap uit. Mount Fuji spotten kan je vanuit heel wat verschillende dorpjes zoals Hakone, Fujikawaguchiko, Kawaguchiko en Oshino. Wil je graag naar de top klimmen, dan kan dat van begin juli tot eind augustus. Ben je niet zo'n grote klimfan, dan kan je ook de bus nemen richting het Arakurayama Sengen Park in de stad Fujiyoshida. Een korte wandeling brengt je naar het Chureito-paviljoen, waar je een prachtig zicht hebt op mount Fuji en het paviljoen. Tijdens het voorjaar maken de kersenbloesems het geheel nog magischer.

Beleef het Japans Boeddhisme in Koyasan

Ervaar het pelgrimsbestaan op Mount Koya

Koyasan, ook wel bekend onder de naam Mount Koya, is een belangrijke plaats voor het Shingon-Boeddhisme, een van de belangrijkste scholen binnen het Japanse Boeddhisme. Koyasan is een plek van rust en spiritualiteit, waar pelgrims naartoe komen om het ultieme gevoel van harmonie te ervaren.
De tempels, kloosters en heiligdommen worden nog steeds zeer actief gebruikt door monniken om aan meditatie en studie te doen. De monniken zetten hun deuren open voor reizigers, maar verwachten wel dat je, net als hen, deelneemt aan hun traditionele Boeddhistische levenswijze. In de traditionele Shukubo slaap je op futonbedden, doe je mee met de ochtend- en avondmeditatie en geniet je van vegetarische maaltijden die bekend staan als shojin ryori. Kortom, in Koyasan word je ondergedompeld in de typische traditionele Japanse cultuur en spiritualiteit.

De heilige herten van Nara

Bezoek de boodschappers van de Goden

Tussen de verschillende tempels van een van de oudste en belangrijkste shinto-heiligdommen in Japan, word je verwelkomt door honderden vriendelijke herten. De herten van Nara hebben altijd in de bossen en bergen rond het dorp gewoond, maar zijn de laatste jaren vooral te vinden in en rond Nara Park. Ze spelen een cruciale rol in het Shinto-geloof, waarin de herten boodschappers zijn van de goden, die dienen als beschermers van het heiligdom. Neem gerust je tijd om dag te zeggen tegen deze nieuwsgierige bewoners van Nara.

Genieten van Sakura

De pracht en praal van de roze bloesems

Wie tussen begin maart en eind april richting Japan reist, wordt er getrakteerd op de bloesempracht van de Sakura. Zeeën van lichtroze en witte bloesems kleuren het Japanse landschap. Volgens de Japanners staan de sakura bloemen symbool voor liefde, geluk en een nieuw begin maar herinneren ze er ons ook aan hoe kort en kostbaar het leven is. Ze worden dan ook elk jaar uitgebreid gevierd met veel festivals, feestjes en de bekende Hanami: een picknick onder de kersenbloemens.

Race Mario en Luigi achterna in de straten van Tokyo

Street Kart langs Tokyo's highlights

Ontdek de stad eens op een totaal andere manier door achter het stuur te kruipen van een echte go-kart. Race door de straten, vlieg over Shibuya crossing en waan je Mario of Luigi. Je rijdt onder begeleiding van een ervaren gids langs de belangrijkste highlights van Tokyo. Als kers op de taart kan je je verkleden in je favoriete anime of tekenfilmkarakter en zo de stad doorkruisen.