Wat mag je verwachten

Een oase van rust. De Laotianen zijn ontzettend gastvrij en onthalen je overal met een brede glimlach! Laos staat op de wereldkaart met één van de meest ongerepte landschappen in Zuid-Oost Azië. Het heeft een cultuur die nog grotendeels intact is en de mensen zijn er zeer relax. Degene die het echte Azië wil ervaren, ongerepte oorden wil opzoeken en in een rustig land tijd wil doorbrengen, mag Laos absoluut niet overslaan en moet er nu heen.

Laos is vooral in alle rust genieten van een massage, sauna, meditatiesessie,...

Vaar op een cruise en maak aangename wandelingen in een uitzonderlijke natuurpracht. Iets actiever zijn kooklessen, fietsen, zwemmen, ‘tubing’ in de Mekongrivier, olifantentochten in de jungle of een trektocht in de bergen. Voor de sportievelingen zijn er mountainbikemogelijkheden, zipline in de jungle of kayakexcursies.

Hoogtepunten in Laos

Ultieme luxe in de noordelijke jungle

Een hemelse ervaring waar de olifanten even blij zijn als de gasten

In het grensgebied van Myanmar en Laos, de zogenaamde Golden Triangle, logeer je in een uiterst luxueus tentenkamp. Vanuit je bad in koloniale stijl op het houten terras kijk je uit op de verwilderde jungle. Je leeft er dicht bij de olifanten en leert de knepen van het verzorgen ervan via een ervaren mahout. Op een vreedzame en diervriendelijke manier leer je met deze elegante dieren omgaan. Je maakt er ook een prachtige junglewandeling waarbij je inheemse bergvolkeren ontmoet.

Vlieg door de jungle in Laos

Met de zipline van berg tot berg

In de jungle van Laos vlieg je tussen de toppen van gigantische bomen, van berg tot berg. Via een wandelpad trek je langs afgelegen dorpjes en plantages naar hoger gelegen plekken. Je dwarst metershoge watervallen, rivieren en steile valleien al vliegend: je hangt vastgegespt aan een zipline hoog boven de grond. Echt een waanzinnige ervaring!

De beleving wordt compleet met een overnachting in een boomhut, hoog uitkijkend over de jungle en enkel bereikbaar met de zipline. 's Morgens ontwaak je met het gekwetter van vogels en een heerlijk ontbijt in de natuur. De tocht is geschikt voor alle leeftijden en ideaal om met het hele gezin te beleven

Tak Bat bij zonsopgang

Beleef de monnikenbedelronde door Luang Prabang

Een absolute must-do in Luang Prabang is het voor dag en dauw gadeslaan van de Tak Bat, bedelronde van de monniken. Elke dag kleuren honderden monniken de straten van de stad, terwijl gelovigen eten in hun rijstkom leggen. De sfeer tijdens de Tak Bat is altijd erg sereen en oprecht. Door de prachtige setting met de vele tempels in het stadscentrum is dit dagelijkse ritueel een uniek, romantisch gebeuren.

Boeddhabeelden tellen bij Vientiane

Bezoek het merkwaardige Boeddhapark

Op zo'n half uurtje rijden van de Laotiaanse hoofdstad Vientiane ligt Xieng Khuan, het vreemde Boeddhapark. Je vindt er meer dan 200 beelden, groot en klein door elkaar, allen erg gedetailleerd afgewerkt. De enorme, 40 meter lange liggende Boeddha springt het meest in het oog. Het park werd ontworpen in 1958, door een sjamaan die zowel het Hindoeïsme als Boeddhisme bestuurde. Het resultaat is een bizarre mix van religieuze beelden van mensen, goden, dieren en demonen door elkaar.

De watervallen van het Bolaven Plateau

Weg van de gebaande paden in het Aziatische regenwoud

Het zuiden van Laos is door het massatoerisme nog een onontdekt gebied. Je vindt er het Bolaven Plateau, een vruchtbare streek met een koeler klimaat, koffieplantages en een aantal spectaculaire watervallen als Tad Lo, Tad Champei, Tad Yuang en Tad Fane. Vooral deze laatste is echt indrukwekkend: een tweelingwaterval waarbij het water uit de dichte jungle meer dan 120 meter de afgrond in stort. Vanuit de ecolodge kijk je uit over het prachtige natuurlijke schouwspel.

De Vang Vieng Loop

Een tocht langs grotten, poelen en viewpoints

De regio rond Vang Vieng wordt gedomineerd door een adembenemend mooi karstgebergte dat quasi loodrecht uit de rijstvelden oprijst. De rustige, stoffige gravelweg maakt een lus door de heuvels en leidt je dwars door het Laotiaanse platteland, langs de indrukwekkendste viewpoints. Onderweg kan je halt houden voor een verfrissende duik in de Blue Lagoon en kan je verschillende vleermuizengrotten bezoeken. Deze zogenaamde Vang Vieng Loop rijd je best met de brommer, hoewel sportievelingen de 25 km lange tocht ook perfect met de mountainbike kunnen afleggen.

Luang Prabang per tuk-tuk

Een originele rit langs tempels, monniken en koloniaal erfgoed

Luang Prabang is één van de mooiste, meest relaxte historische steden van Zuidoost Azië. Rustige lanen met Frangipani bomen en een koloniaal stadscentrum langs de Mekong. In de heuvels rondom liggen de spectaculaire watervallen van Kuang Si en de Pak Ou grot met zijn duizenden Boeddhabeelden. Maar de trekpleister is de ochtendlijke bedelronde van de monniken, een bezienswaardigheid op zich. Je doorkruist de stad in een comfortabele tuk-tuk, ideaal voor sightseeing. Onderweg naar de watervallen bereidt je gids een heerlijke traditionele lunch met lokale groentjes, pikante kruiden en verse vis, gekookt in bamboebladeren.

Fiets in één dag over 4000 eilanden

Ontspannen Si Phan Don verkennen

In het zuiden van Laos liggen de ‘Si Phan Don’, letterlijk ‘de 4000 Eilanden’. Hier is de machtige Mekong op zijn allerbreedste punt, bezaaid met eilandjes van allerlei afmetingen, velen ervan zo klein dat zelfs compleet overstroomd geraken tijdens het moessonseizoen. Het is er zalig fietsen langs plattelandsweggetjes, rijstvelden en lokale dorpjes. Je passeert er Franse koloniale huizen, een antieke spoorlijn en de overdonderende Li Phi watervallen. In een bootje vaar je de Mekong op om zeldzame dolfijnen te spotten. We sluiten de dag af met een heerlijke kom noedelsoep bij zonsondergang, terwijl het eilandleven er verder zijn trage gangetje gaat.

Koloniale cruise op de Mekong

Eén van 's werelds mooiste vaarroutes

Vaar mee met dit koloniale cruiseschip langs één van de mooiste routes van Zuidoost-Azië. Je vertrekt vanuit Luang Prabang, de oude hoofdstad van Laos, en reist doorheen een gevarieerd landschap. Je bezoekt diverse lokale dorpjes, bezichtigt onderweg tempels en heiligdommen met duizenden Boeddhabeelden en geniet van het unieke decor van een ruig natuurgebied met hoge bergpieken en reusachtige bomen.

Jeroen 2

Azië, Costa Rica & Namibië expert

Jeroen

Ik ben Jeroen en reizen en nieuwe bestemmingen beleven is mijn favoriete hobby. Na het afronden van een Master Geschiedenis en Conflict & Development aan de UGent bouwde ik een jarenlange ervaring op als Azië expert bij touroperator Transasia - Go Chic.

Lees meer Bel mij: +32 486 07 97 64 Mail mij: jeroen@kriski.be

De favoriete reizen van Jeroen

Bayon

Van Mekong tot Khmer-rijk

Laos - 18 dagen

  • Rondreis met privé gids van 18 dagen
  • Vanaf 4000 euro per persoon
  • Luxe boutique hotels en ecolodges